«Τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά, λέει στην «Εφ.Συν.» η Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την προοπτική περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής».
Σε ένα ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για τον Δήμο Αθηναίων, απαντά ότι «είναι υποχρέωσή μου, απέναντι στους Αθηναίους που με ψήφισαν, να δουλεύω και να σκέφτομαι για την πόλη μου», προσθέτοντας ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση «είναι για εμένα αυτή τη στιγμή εκτός χρόνου».
Σχετικά με το θέμα περί αποστρατειών των ιστορικών στελεχών της παράταξης, υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές και κατεξοχήν οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί αντλούν τη νομιμοποίησή τους από τους πολίτες, ενώ συνιστά στην κυβέρνηση «τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία» ως προς την ένταση στο Αιγαίο και την επίδρασή της στον τουρισμό.
• Πολύ πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Γ. Καμίνη και δηλώσατε το ενδιαφέρον σας για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρώτο δήμο της χώρας. Θα το αποκλείατε να είστε υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Καταρχάς να ξεκινήσω από το θέμα που με οδήγησε στη συνάντηση με τον δήμαρχο και το οποίο είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα κρατική δομή με την ίδρυση της «Ανάπλασης Αθηνών Α.Ε.», μια νέα ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, που ουσιαστικά θα υφαρπάξει αρμοδιότητες από τον Δήμο της Αθήνας. Αντί να πηγαίνουμε λοιπόν προς μια λογική ενός ισχυρού μητροπολιτικού δήμου, γυρίζουμε πίσω στην ασφυκτική κρατική παρέμβαση.
Αλλη μια δομή δηλαδή, μεγαλύτερη γραφειοκρατία, χάος συναρμοδιοτήτων, λιγότερες πιθανότητες για εξεύρεση λύσεων. Αυτό που παρατηρώ και με τρομάζει είναι ότι στα μεγάλα προβλήματα της πρωτεύουσας κινούμαστε με κοντόφθαλμες λογικές. Σκεφτόμαστε όπως στο παρελθόν. Η Αθήνα υπήρξε θύμα τέτοιων λογικών. Με αυτά όμως τα μυαλά δεν θα πάμε μπροστά.
Η ανάπλαση της πόλης των Αθηνών δεν σημαίνει εργολαβίες, αλλά ένα ευρύτερο σχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις μεταβλητές του προβλήματος. Την ιστορία της, τις κοινωνικές μεταβολές που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, τις προοπτικές ανάπτυξης που γεννιούνται.
Η Αθήνα έχει πληγές στον κοινωνικό της ιστό που καμία εργολαβία δεν μπορεί να λύσει. Αυτά όλα με προβληματίζουν και με απασχολούν φυσικά ως βουλευτή της Α’ Αθηνών. Τη ζω την Αθήνα καθημερινά. Και είναι υποχρέωσή μου, απέναντι στους Αθηναίους που με ψήφισαν, να δουλεύω και να σκέφτομαι για την πόλη μου. Η συζήτηση όμως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι για μένα αυτή τη στιγμή εκτός χρόνου.
• Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Με δεδομένη την εμπειρία σας στο υπουργείο Τουρισμού, πώς πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει προκειμένου να μην υποστεί ζημιά ο τουρισμός της χώρας από την επαπειλούμενη κρίση στο Αιγαίο και τη σοβούσα πολεμική ένταση στην ευρύτερη περιοχή;
Το ξέρουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν που επηρεάζεται, θετικά ή αρνητικά, από γεωπολιτικές εξελίξεις και έκτακτα γεγονότα. Εχουμε δει στην ευρύτερη περιοχή μας, σε άλλες χώρες, τον βαθμό ευαισθησίας.
Είναι στη φύση του αυτή η ιδιαιτερότητα και πάντα, σε όλους τους σχεδιασμούς που γίνονται, υπάρχει και ο παράγοντας των έκτακτων γεγονότων και του τρόπου αντιμετώπισής τους.
Βέβαια, όσο πιο «ώριμη» τουριστικά είναι η χώρα και η αγορά τόσο ευκολότερα απορροφά τους πιθανούς κραδασμούς που προέρχονται από αρνητικά γεγονότα. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία.
Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να εκπέμπει προς τα έξω. Μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και σοβαρότητας. Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και επαγρύπνηση. Και φυσικά κανένας εφησυχασμός.
• Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα αν πρέπει τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, με πρώτους τους πρώην προέδρους Β. Μεϊμαράκη, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, να τεθούν σε αποστρατεία στο πλαίσιο της ανανέωσης. Ποια είναι η άποψή σας;
H διαδικασία ανανέωσης στην πολιτική είναι διαρκής. Ανατρέξτε, για παράδειγμα, στη Βουλή του 2009 ή ακόμη και του 2012 και κάντε τις συγκρίσεις.
Ο στόχος της ανανέωσης που έχει, από την πρώτη στιγμή, θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφορά προφανώς τις λίστες αλλά, πρωταρχικά, αφορά τους νέους ανθρώπους τους οποίους έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να προσελκύσουμε στην παράταξη, να τους πείσουμε να εγκαταλείψουν τον καναπέ και τη λογική της άρνησης και της απαξίωσης της πολιτικής, να ακούσουν τις προτάσεις μας, να εμπλακούν ενεργά στην αναζήτηση λύσεων.
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι 300 της Βουλής δεν προέκυψαν από κάποια διαδικασία ορισμού αλλά αντλούν τη δύναμη και τη νομιμοποίησή τους από τους ίδιους τους ψηφοφόρους που τους επέλεξαν και, προφανώς, έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν στην πορεία κάποια άλλη επιλογή.
Η νομιμοποίηση ισχύει, κατεξοχήν, για τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, στους οποίους οι πολίτες εμπιστεύτηκαν όχι μόνον την ηγεσία του κόμματος αλλά και τις τύχες της Ελλάδας σε κρίσιμες περιόδους.
• Σε ένα υποθετικό σενάριο, πώς θα σας φαινόταν ο κ. Βενιζέλος να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.; Βλέπετε εφικτή την πρόταση του κ. Σαμαρά για κοινό μέτωπο με το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να συγκρουστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εικάζω ότι η ερώτησή σας θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο. Δεν γνωρίζω αν θα σας απαντούσε θετικά. Συνεπώς, ποιος ο λόγος να συζητούμε για υποθετικά σενάρια, που μόνον ίσως στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων;
Ως προς το Κίνημα Αλλαγής, τόσο η κυβερνητική συνεργασία την περίοδο 2012-2015 αλλά και οι, σε αρκετές περιπτώσεις, παρεμφερείς θέσεις έναντι των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα δείχνουν ότι τα δύο κόμματα δεν αρνήθηκαν να συνεννοηθούν όταν η εθνική ανάγκη το επέβαλλε.
Ας μην υπάρξει παρανόηση, ωστόσο. Ολοι μας στη Νέα Δημοκρατία δίνουμε τη μάχη όχι μόνον για την εκλογική νίκη αλλά και για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στην επόμενη Βουλή. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Και σε αυτή την προοπτική περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας