Η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη καθιστά άλλωστε τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου καθοριστικές για το μέλλον της ηπείρου, ενώ οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών προετοιμάζουν το έδαφος για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».
Ο Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ δεν μοιάζει ικανοποιημένος με μια τέτοια προοπτική. «Είναι λαθεμένη αυτή η προσέγγιση» λέει στην «Εφ.Συν.». «Για εμάς» σημειώνει, «το σημαντικότερο από μια τέτοια συζήτηση είναι να προκύψουν αποφάσεις που θα οδηγούν στην εμβάθυνση της Ευρώπης. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει παράλληλα να πάψουν να κινούνται με τόσο αργούς ρυθμούς».
Το θέμα είναι όμως κυρίως πολιτικό, όχι διαδικαστικό. Ποιο ρόλο θα παίξει η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία; «Η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να παλέψει για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης. Πρέπει όμως πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη έχει θέσει τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρό της το εμπόριο και τις αγορές, ακολουθεί μια τακτική που έχει αυξήσει τις ανισότητες.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να εστιάσουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, στις ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την εκπαίδευση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δραματική ανεργία στη Νότια Ευρώπη, πρέπει να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη».
Την ίδια ώρα ασκείται κριτική στη Σοσιαλδημοκρατία πως έχει ξεχάσει τις αρχές της. Ο αντιπρόεδρος του SPD απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. Σίγουρα έχουν υπάρξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη και πρέπει να παραδεχτούμε πως η Σοσιαλδημοκρατία δεν έχει εργαστεί επαρκώς, αφήνοντας χώρο στον ριζοσπαστισμό.
Πιέζεται από αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να διοικήσουν τον κόσμο με απλοϊκά μέσα, και από δεξιά συντηρητικά λαϊκίστικα κόμματα, που προσπαθούν να ακυρώσουν τις κοινωνικές και δημοκρατικές ιδέες. Καλούμαστε λοιπόν να τοποθετηθούμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την κοινωνική Ευρώπη».
Η σκιά της «ΠΑΣΟΚοποίησης» πέφτει «βαριά» πάνω στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Φοβάται αυτή την τάση ο Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ; «Ας δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τις τελευταίες εβδομάδες εντάχθηκαν στο SPD 16.000 νέα μέλη. Δεν βλέπω λοιπόν κάποια τέτοια τάση στη Γερμανία.
Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνθήκες σε άλλες χώρες, Δείτε τι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και την Αυστρία, όπου τα μηνύματα σε κάθε περίπτωση είναι αντιφατικά». Μήπως λοιπόν η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στερείται ενός ενιαίου πολιτικού άξονα; «Οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα των καιρών μας.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη νέα ψηφιοποιημένη οικονομία, ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι η «περισσότερη Ευρώπη» είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. Πρέπει να βρούμε λοιπόν λύσεις για τη μεταναστευτική και την ανθρωπιστική κρίση. Σε αυτά τα προβλήματα λίγα κόμματα εκτός της Σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να δώσουν επαρκείς λύσεις».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνόδους των Σοσιαλδημοκρατών. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση; «Η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία θέλει να βελτιώσει τις κοινωνικές συνθήκες. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουμε να συνεργαστούμε με κάθε κυβέρνηση που θέλει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για την πλειονότητα των Ελλήνων, με κάθε κυβέρνηση που βάζει όρια στην Ακροδεξιά».
Αρκετοί όμως στην Ευρώπη αποκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα «λαϊκιστή». «Δεν είναι δική μας δουλειά τι ετικέτα θα βάλουμε στον Τσίπρα. Μας ενδιαφέρει τι επιτυγχάνεται στην Ελλάδα, κοιτάζουμε εάν οι άνεργοι νέοι, που φτάνουν το 45%, έχουν κάποια προοπτική, εάν επανακάμπτει η ελληνική οικονομία, που έχασε τα χρόνια της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της, εάν οικοδομείται πλαίσιο κοινωνικής ασφάλειας.
Ορισμένα πράγματα ήδη επιτυγχάνονται. Αναζητούμε λοιπόν συνεργάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν είναι αδελφό κόμμα του SPD, έχουμε πολλές διαφορές» υπογραμμίζει ο Σέφερ - Γκίμπελ.
«Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν τα έκανε όλα σωστά. Και πως ούτε η Γερμανία τα έκανε όλα σωστά» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του SPD, κρατώντας αποστάσεις από τα «κλισέ» που επικρατούν στις δυο χώρες. Είναι πάντως σαφές ότι οι Ελληνες παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις του Μάρτιν Σουλτς.
«Αναμένουμε πως ο υποψήφιός μας θα καταλάβει το αξίωμα της καγκελαρίας. Ωστόσο οι εκλογές θα διεξαχθούν με κυρίαρχη την εσωτερική "ατζέντα". Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι κανείς δεν έχει υπεράνθρωπες δυνάμεις και πως κανείς δεν πρέπει να καλλιεργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
»Το βέβαιο είναι πως με τον Μάρτιν Σουλτς θα παραμείνει ισχυρός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν, αλλά και να μη διασπαστεί η Ευρώπη. Είναι αλληλένδετες αυτές οι προτεραιότητες. Κανένα άλλο μοντέλο δεν θα λειτουργήσει και αυτό πρέπει να γίνει σαφές από όλους και προς όλους: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη Σάρα Βάγκενκνεχτ (σ.σ. της γερμανικής Αριστεράς), αλλά και την Ελλάδα».
Πόσο πιθανός είναι, τέλος, ένας «Κόκκινο-κόκκινο-πράσινος» συνασπισμός, που θα αποτελείται δηλαδή από τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους; Η απάντηση είναι διπλωματική δεδομένων των συνθηκών. «Είναι οι πρώτες εκλογές έπειτα από χρόνια που δεν είναι προφανείς οι συμμαχίες που θα προκύψουν.
Τα μέλη και τα στελέχη κάθε κόμματος καλούνται αντικειμενικά να ξεκαθαρίσουν ποιες συμμαχίες θέλουν και όχι ποιες συμμαχίες μπορούν να οικοδομηθούν. Δημιουργείται έτσι μια δυσάρεστη κατάσταση εντός κάθε μεμονωμένου σχηματισμού. Πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, αλλά την ίδια ώρα όλοι θέλουν να εκπροσωπηθεί το κόμμα τους κατά 100% την επόμενη μέρα. Αυτό είναι αδύνατον».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας