Οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το παλιό καθεστώς, που κράτησε σχεδόν μισό αιώνα, δεν υπάρχει πια και κανείς δεν μπορεί να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα.
Η ανισορροπία που προκαλείται στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Αυτό φαίνεται ανάγλυφα από την αμηχανία των Ευρωπαίων ηγετών. Η Μέρκελ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «τομή για την Ευρώπη», αλλά άφησε την εκτίμηση των συνεπειών για το μέλλον.
Ο Ολάντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη αγορά.
Πάντως η Ευρώπη των 27 δεν φαίνεται διατεθειμένη να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τυπική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η γρήγορη αποκατάσταση της σταθερότητας στο εσωτερικό της Ενωσης φαίνεται πως είναι το πρωτεύον ζήτημα τώρα.
Εξ αντικειμένου το βρετανικό δημοψήφισμα καθιστά αναγκαίες τις αναλύσεις για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Περισσότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ψηφοφόροι του Brexit. Αναμενόμενο και λογικό. Αναμφίβολα πρόκειται και για συντηρητική ψήφο και για ψήφο υπέρ της Ακροδεξιάς.
Ωστόσο όταν ένας λαός αποφαίνεται -και μάλιστα για τόσο σοβαρά ζητήματα- οι εκτιμήσεις δεν αντανακλούν τελείως την πραγματικότητα, που είναι πιο σύνθετη.
Για να αποφασίσει ο βρετανικός λαός την αποχώρησή του από την ευρωπαϊκή οικογένεια, συμβαίνει κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις στενές ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Και αυτό το «κάτι» η Ευρώπη πρέπει να το αναζητήσει στον εαυτό της, αν δεν θέλει το βρετανικό παράδειγμα να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες.
Η ψήφος υπέρ της εξόδου πρέπει να εκτιμηθεί κυρίως από τη σκοπιά της εικόνας για την Ε.Ε. που διαμορφώνεται στα κράτη-μέλη. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει πάψει εδώ και καιρό να εμπνέει τους λαούς, να αποτελεί θετικό όραμα.
Ισως γιατί οι δυνάμεις που ηγεμονεύουν, κατ’ εξοχήν νεοφιλελεύθερες, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τις αρχικές διακηρύξεις και τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ανάγκη λοιπόν να ξανατεθούν τα θεμέλια της Ευρώπης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας