Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών κρίσεων -και κυρίως αυτών που έχουν παγκόσμια διάσταση- είναι ότι αποδιαρθρώνουν και αναδιατάσσουν τον κοινωνικό ιστό. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με την τωρινή κρίση. Τα κοινωνικά στρώματα και οι τάξεις οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια συγκεκριμένη οικονομική βάση. Οταν αυτή κλονίζεται και αποσυντίθεται, συμπαρασύρει μαζί της και το κοινωνικό οικοδόμημα που την εκφράζει. Εξ ου το γεγονός ότι οι κρίσεις προκαλούν τεράστιες κοινωνικές καταστροφές μαζί με το οικονομικό τους υπόβαθρο.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας για το «Αβέβαιο μέλλον της ελληνικής μεσαίας τάξης», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί η μεσαία τάξη δεν είναι αυστηροί, καθώς εξετάζονται και οι ανακατατάξεις που έχει προκαλέσει η κρίση με βάση το εισόδημα, το οποίο ως μεσαίο είναι διαφορετικό και μη συγκρίσιμο με τα ανώτερα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Τα στοιχεία της έρευνας είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε πλέον εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.
Σχετικά με τα μεσαία στρώματα -που στην Ελλάδα ήταν πολυπληθή στο παρελθόν- υπάρχουν ορισμένες πλευρές που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο κοινωνικός τους ρόλος ήταν σταθεροποιητικός, καθώς αποτελούσαν τον συνδετικό ιστό μεταξύ πλούτου και φτώχειας. Η συντριβή αυτών των στρωμάτων αυξάνει το κοινωνικό χάσμα και οξύνει την κοινωνική πόλωση. Οικονομικά, τα μεσαία στρώματα -ιδιαίτερα εκείνα που συμμετείχαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα- συνέβαλαν στην απορρόφηση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η συντριβή τους διευρύνει σε τεράστια έκταση την ανεργία.
Τα ίδια αυτά στρώματα όταν συνθλίβονται οικονομικά περνάνε πολύ γρήγορα στο κοινωνικό περιθώριο καθώς καταστρέφεται ολοσχερώς ολόκληρη η οικονομική βάση της ύπαρξής τους. Από κάθε άποψη, η καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων είναι δυναμίτης στη βάση της κοινωνίας. Θα το κατανοήσουμε καλύτερα αν αναλογιστούμε ότι στο παρελθόν, σε παρόμοιες συνθήκες κρίσης, αποτέλεσαν τη μεγάλη δεξαμενή του φασισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας