Οι ταραχές που ξέσπασαν και συνεχίζονται στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ, μετά την απόφαση των ενόρκων να μην παραπεμφθεί καν σε δίκη ο αστυνομικός που σκότωσε άοπλο μαύρο νεαρό τον περασμένο Αύγουστο, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και αναδεικνύουν ανάγλυφα ότι η κοινωνία βράζει, ότι η υπομονή έχει φτάσει στα όριά της.
Το ξέσπασμα αυτό είναι προϊόν της μακράς οργής των κατοίκων των ΗΠΑ, ειδικά των μεσοδυτικών και νοτίων Πολιτειών. Από τη Δύση ώς την Ανατολή χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκονται στους δρόμους με κύριο σύνθημα «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη».
Είναι η έκφραση του θυμού μιας κοινωνίας με τρομακτικές ανισότητες, μιας κοινωνίας η ηγεσία της οποίας διακηρύσσει καθημερινά ότι ο φτωχός είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του, ανίκανος, loser (όπως αποκαλούν τους «αποτυχημένους»), μιας κοινωνίας η οποία ουδέποτε απέβαλε τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για ίσες ευκαιρίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το πρόβλημα του Φέργκιουσον είναι πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδεχόμενος έτσι τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από τις φυλετικές διακρίσεις. Προκαλεί έντονο προβληματισμό η απόφαση των ενόρκων, διότι δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν πώς θα αντιδρούσαν οι κάτοικοι όχι μόνο του Μιζούρι, αλλά και όλης της χώρας. Προφανώς δεν ανέμεναν ότι η αντίδραση θα έπαιρνε τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Δεν εξεγείρονται οι πολίτες ουσιαστικά λόγω της εκτός πάσης λογικής απόφασης του δικαστηρίου, αυτό είναι η αφορμή. Η αιτία έχει βαθύτερες ρίζες, τόσο ως προς τις φυλετικές διακρίσεις όσο και ως προς τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες, αλλά και την απονομή δικαιοσύνης.
Από μια άποψη η «εξέγερση» στο Μιζούρι είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους απανταχού καταπιεσμένους και συνεχώς ωθούμενους στο κοινωνικό περιθώριο ότι η σπίθα της αντίστασης υπάρχει ακόμη και εύκολα μπορεί να προκαλέσει φωτιά, που μπορεί να κατακάψει τα πάντα αφού είναι εκτός ελέγχου. Αυτό, όμως, όφειλαν να το γνωρίζουν όσοι κυβερνούν αδιαφορώντας ακόμη και για τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας