Ολα μαρτυρούν ότι, αν δεν υπάρξουν δραστικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, η δημογραφική κατάρρευση της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη! Οχι στα τέλη αυτού του αιώνα, αλλά στις επόμενες δυόμισι δεκαετίες.
Μια δημογραφική κατάρρευση γοργή, βασανιστική, χρόνο με τον χρόνο, που θα αφήσει τα οδυνηρά της σημάδια στο ασφαλιστικό σύστημα, στο εργατικό δυναμικό, στην οικονομία και στην κοινωνία συνολικά. Ολες οι στατιστικές (της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ) και οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών (όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ) το τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή δίνει την ευκαιρία να ανοίξει με σοβαρότητα και κατεπειγόντως ο απαραίτητος διάλογος στο πολιτικό σύστημα για τις αιτίες του προβλήματος και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά, αλλά απλή λογική. Καταθέτει δύο βασικές προτάσεις με τη μορφή γενικών κατευθύνσεων, που πρέπει το συντομότερο να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές: την ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό και ουσιαστικές, συντονισμένες-οριζόντιες δράσεις από όλα τα υπουργεία με στόχο τη βιώσιμη αύξηση του ποσοστού γεννήσεων. Ωστόσο, ενώ οι κατευθύνσεις είναι θέμα απλής λογικής, σκοντάφτουν στους πολύπλοκους «αλγόριθμους» των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.
Στο θέμα της ενσωμάτωσης μεταναστευτικής εργατικής δύναμης, η κυβέρνηση κινήθηκε κοντόθωρα και με κριτήριο να μην «ερεθίσει» το ακροδεξιό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος. Αρχικά, σχεδίασε να εισαγάγει μετανάστες-δούλους χωρίς δικαιώματα για να καλύψουν μέρος των εποχικών αναγκών κλάδων της οικονομίας. Καθώς άλλες χώρες της Ε.Ε. προσέφεραν πολύ ευνοϊκότερους όρους, το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Πιεζόμενοι από τους επιχειρηματίες κλάδων όπου καταγράφεται οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναδιπλώθηκε και έφερε τη «ρύθμιση Καιρίδη», η οποία παρέχει περισσότερα δικαιώματα με στόχο την προσέλκυση 30.000 μεταναστών.
Μιλώντας όμως για αντιμετώπιση του κινδύνου δημογραφικής κατάρρευσης, οι ανάγκες είναι, προφανώς, πολύ μεγαλύτερες. Στις επόμενες δύο δεκαετίες πρέπει να ενσωματωθούν στο εργατικό δυναμικό εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Αυτό θα προκαλέσει σίγουρα τα «πατριωτικά», δηλαδή ακροδεξιά και εθνικιστικά, ανακλαστικά εκείνου του τμήματος του «λαού της Δεξιάς» που ακολουθεί το κυβερνητικό κόμμα.
Οσον αφορά τις οριζόντιες πολιτικές από όλα τα υπουργεία για τη σταθερή ανάκαμψη του ποσοστού γεννήσεων, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από ένα υπουργείο-«πουκάμισο αδειανό» όπως το Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ενα... χαρτοφυλάκιο, ουσιαστικά, μοιράσματος επιδομάτων και καλλιέργειας πολιτικού προφίλ για την υπουργό. Απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές, μακριά από το κριτήριο των άμεσων κομματικών σκοπιμοτήτων και μακριά από τα κριτήρια της «δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Εν ολίγοις, χρειάζεται πολιτική ενσυναίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνική «υπεραπειλή» που μόνο με γενναία μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας