Ολες οι δημοσκοπήσεις που δεν περιορίζονται στην καταγραφή της πρόθεσης ψήφου και επεκτείνονται στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε βασικούς θεσμούς του κράτους καταγράφουν ένα ανησυχητικά σταθερό δεδομένο. Ανάμεσα στους θεσμούς στους οποίους η πλειονότητα της κοινωνίας έχει χάσει την εμπιστοσύνη της είναι η Δικαιοσύνη.
Λογική εξέλιξη, με δεδομένο ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά με εξαιρετικό ζήλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταλύουν την ανεξαρτησία της όχι μόνο ελέγχοντας τη σύνθεση των κορυφαίων σωμάτων της, αλλά και ακυρώνοντας ή μη εφαρμόζοντας αποφάσεις της που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων και υπουργικές αποφάσεις.
Το γεγονός άλλωστε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέταξε την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που το κράτος δικαίου βρίσκεται εν κινδύνω και η αρχή διάκρισης των εξουσιών παραβιάζεται συστηματικά προφανώς ενισχύει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη.
Μερικές φορές ωστόσο καταγράφονται ενδιαφέρουσες αποκλίσεις από τον θλιβερό για τους πολίτες κανόνα της... εξαίρεσης από το κράτος δικαίου. Και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτηρίζει συνταγματικά «ανίσχυρη» την απαγόρευση ενημέρωσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την εις βάρος του υποκλοπή και παρακολούθηση, είναι μια τέτοια ηχηρή απόκλιση.
Τι άλλαξε στο συνήθως ήπιο, αν όχι και φιλικό προς τις κυβερνητικές συνταγματικές ακροβασίες ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε. Αλλά το γεγονός ότι μετά από μια εργώδη κυβερνητική μεθόδευση εξουδετέρωσης και της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών στην υπόθεση των υποκλοπών το ΣτΕ βάζει ένα φρένο είναι πολιτικά αξιοσημείωτο.
Χωρίς να θέλουμε να αποδώσουμε κάποιου είδους πολιτική στρατηγική στο ανώτατο δικαστήριο, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Πρώτον, καταγράφεται ένα σαφές ρήγμα στην εναρμονισμένη μέχρι σήμερα στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση.
Δεύτερον, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, και ενώ το κυβερνών κόμμα πιέζεται ολοφάνερα στις δημοσκοπήσεις δέκα μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό του, η απόφαση του ΣτΕ αντικειμενικά ανακατεύει την πολιτική τράπουλα. Αυξάνει την πίεση στη Ν.Δ., επιτρέπει στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να βγει στο προσκήνιο, επαναφέρει το κράτος δικαίου στην πολιτική συζήτηση.
Τρίτον, σε μια συγκυρία που η αντιπολίτευση αριστερά της Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να έχει το κύριο μέτωπό της απέναντι στην κυβέρνηση, η απόφαση του ΣτΕ προξενεί μια αναζωπύρωση του ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, η οποία κατά παράδοξο τρόπο έχει γίνει σημαντικότερη από την πρώτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας