Το νέο πρόγραμμα που συνομολόγησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές αποτέλεσε έναν συμβιβασμό αντίθετο στις αρχές και τις επιδιώξεις της Αριστεράς.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» των προγραμμάτων εσωτερικής υποτίμησης, είναι και τώρα παρούσες, αν και αισθητά λιγότερες στον αριθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα διεθνή και εγχώρια συμφέροντα δεν βρίσκουν ευκαιρία για να βάλουν στο χέρι πολύτιμα τμήματα της δημόσιας περιουσίας.
Ο ΟΛΠ αποτελεί κορυφαίας σημασίας περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί του τομέα επιθυμούν να τον αποκτήσουν. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του, όμως, δεν θα αποδώσει μόνο ένα στρατηγικό εργαλείο στον μετέπειτα πλειοψηφικό ιδιοκτήτη του, αλλά θα δώσει και το έναυσμα για την οικοδόμηση μιας τεράστιας έκτασης στο παραλιακό μέτωπο των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά.
Ο ΟΛΠ κατέχει αυτές τις εκτάσεις και αρκετοί θέλουν να δοθούν αυτές «προίκα» στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα αποδοθεί στον λαό. Εχει μάλιστα διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα αποτελέσει νομοθετική πρωτοβουλία που θα εισαχθεί στη Βουλή άμεσα. Ορισμένοι φαίνεται όμως ότι δεν υπολογίζουν τις σαφείς αυτές πολιτικές εντολές.
Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως τμήμα της αλληλογραφίας του ΤΑΙΠΕΔ με τον ΟΛΠ, στο οποίο φαίνεται ότι το Ταμείο παίρνει περίεργες πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν το Δημόσιο και η κυβέρνηση με δεμένα τα χέρια.
Οι δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται να «παζαρεύουν» τις εκτάσεις την επαύριο των εκλογών (πιθανότατα και κατά την προεκλογική περίοδο). Τα γνωρίζει όλα αυτά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ορθά έχει δεσμευτεί υπέρ των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, που «διψούν» για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα;
Το βέβαιο είναι ότι αρκετοί επιδιώκουν να αποτύχουν οι συγκεκριμένες προσπάθειες στο πλαίσιο του ασφυκτικού μνημονίου. Και δημιουργείται πρόσθετος προβληματισμός όταν σε αυτές τις προσπάθειες συμμετέχουν, εκούσια ή ακούσια, πρόσωπα τα οποία περιβάλλονται με την εμπιστοσύνη των πρόσφατα εκλεγμένων ηγετών της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας