Η ενεργειακή κρίση τα αλλάζει όλα. Κλονίζει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης ότι με την ευφορία των αριθμών και των ευνοϊκών προβλέψεων για το άλμα ανάπτυξης φέτος μπορεί να διατηρήσει αισιοδοξία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ομως αφενός η στατιστική δεν τρώγεται, αφετέρου οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στους πολίτες προκαλούν ήδη σοκ. Οι ρήτρες χονδρικής που περιείχαν φέρνουν ιλιγγιώδεις αυξήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις επιδοτήσεις των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.
Οσο για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, που αναμένονται μέχρι και τετραπλάσιοι από πέρσι, είναι αστείο να πει κανείς ότι αντισταθμίζονται από τις εκπτώσεις 15% που υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και οι προμηθευτές.
Το οικονομικό επιτελείο, με καθυστέρηση μηνών, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ο λογαριασμός της ευφορίας δεν βγαίνει. Ούτε η ενεργειακή κρίση είναι παροδική, ούτε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι αμελητέα.
Αντίθετα, με δεδομένο πλέον ότι και οι κεντρικές τράπεζες και οι διεθνείς οργανισμοί εγκαταλείπουν τις ασκήσεις ψυχραιμίας και εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι το τσουνάμι ανατιμήσεων και το «έμφραγμα» στο διεθνές εμπόριο θα καταλάβει όλο το 2022, τα κυβερνητικά στελέχη αναγκάζονται να σχεδιάσουν από το μηδέν την οικονομική πολιτική τους.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσαν στις αρχές του μήνα είναι πια ένα «πουκάμισο αδειανό». Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένουμε στις 20 Νοεμβρίου θα αφηγείται μια άλλη «ιστορία» για το 2022, πολύ λιγότερο αισιόδοξη.
Είναι προφανές ότι και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ή για την έκρηξη επενδύσεων που περίμενε η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα της ενεργειακής ακρίβειας. Πολλές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις παγώνουν επ' αόριστον.
Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά ανατροπή που φέρνει η ακρίβεια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η ματαίωση της επίσπευσης της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, τη σφιχτή επιτήρηση από τους δανειστές, κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο αντί του Δεκεμβρίου του 2022.
Γιατί έχει σημασία αυτό; Πρώτον, γιατί σε επίπεδο συμβολισμού αποδομεί το κυβερνητικό «σαξές στόρι». Δεύτερον, και πιο ανησυχητικό, γιατί υποκρύπτει δεσμεύσεις για μέτρα λιτότητας και περικοπές πόρων, για τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας