Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία, από όποια σκοπιά κι αν την εξετάσουμε, είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά για τη χώρα μας.
Το γεγονός μάλιστα ότι στην Αγκυρα θα βρεθεί και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, για διαβουλεύσεις με τον πολιτικό προϊστάμενό του και άλλους αξιωματούχους, φανερώνει ότι στην ημερήσια διάταξη των αμερικανοτουρκικών διαπραγματεύσεων είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Καθόλου παράδοξο, αφού καμία ισορροπία δεν μπορεί να διασφαλιστεί στην περιοχή αν προηγουμένως η κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν σταθεροποιηθεί.
Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στη γειτονική χώρα ο κ. Τίλερσον είναι πολλά και δύσκολα, καθώς οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία βρίσκονται ίσως στο κρισιμότερο σημείο της ιστορίας τους.
Κορυφή του παγόβουνου είναι στην τρέχουσα συγκυρία το Κουρδικό. Οι ΗΠΑ στηρίζουν και εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον τους, διεξάγοντας επιχειρήσεις στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν.
Οσο παραμένει αυτή η αντίφαση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική -να επιδιώκει καλές και συμμαχικές σχέσεις με δύο εμπόλεμες δυνάμεις- είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να τα βρει με το καθεστώς Ερντογάν.
Το βαθύτερο όμως πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εδράζεται στο ότι η κρίση που έχει πάρει διαστάσεις στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, η ανατροπή δηλαδή των προηγούμενων ισορροπιών, άνοιξε την όρεξη του κυρίαρχου στην Τουρκία Ερντογάν, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει με στρατιωτικό τρόπο το εσωτερικό κουρδικό πρόβλημά του και να διεκδικήσει ρόλο ως ισχυρή περιφερειακή υπερδύναμη.
Μία από τις κύριες αιτίες που αναζωπύρωσαν και ενίσχυσαν τις μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου είναι και το γεγονός ότι έχει εξασθενήσει η δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρεμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις διενέξεις της περιοχής.
Αυτό το παιχνίδι των λεπτών και επικίνδυνων ισορροπιών θα έχει πολλά επεισόδια, τα οποία η χώρα μας οφείλει να αντιμετωπίσει χωρίς αυταπάτες και να ενεργεί πάντα με σύνεση, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξασφαλίζοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, μέσα και έξω.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας