Αναταράξεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας προκαλούν οι δηλώσεις Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρξε σφοδρή αντίδραση το Σαββατοκύριακο τόσο από τον Πρ. Παυλόπουλο όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας την Πέμπτη σε εκλεγμένους κοινοτάρχες και προέδρους συνοικιών, ο Ερντογάν είπε ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να είχε υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης και ήγειρε εμμέσως θέμα διεκδίκησης ελληνικών νησιών, αποδίδοντας ευθύνες σε αυτούς «που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνθήκης αυτής», κοινώς τους κεμαλιστές.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κεμαλιστής ο ίδιος, Κ. Κιλιντσάρογλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καλώντας τον «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν κι όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ του απάντησε, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» τους ισχυρισμούς του. Επανέφερε ωστόσο θέμα «κυριότητας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων» ως ένα από τα «αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο» και σε σύνδεση με το ότι «δεν υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ». Αμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την Καλαμάτα το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών, ο Πρ. Παυλόπουλος κάλεσε τη γείτονα «να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας.
»Και η Συνθήκη της Λωζάννης, είπε, είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».
«Απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο σημείωσε πως «σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντά μας».
Στη δική του ανακοίνωση το Ποτάμι κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις, προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα». Και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό διότι «δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα».
Τέλος, στην ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη και ανιστόρητη» η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καλείται δε η Τουρκία «να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης, ιδίως ενόψει της διακλαδικής άσκησης “Παρμενίων” που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας