Με μια συνεδρίαση που περιελάμβανε πολλές αντεγκλήσεις, το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες την αίτηση της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του Μνημονίου, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για χορήγηση πιστωτικής γραμμής προς τη χώρα μας.
Τα παραπάνω αιτήματα υπερψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι –παρά τις αντιρρήσεις που είχαν για την κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού υποστήριξαν ότι έπρεπε να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ και της Επιτροπής– ενώ την καταψήφισε το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε πολύ σύντομη αναφορά στην Ελλάδα, λέγοντας πως «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι «η αλληλεγγύη πρέπει να παρέχεται πάνω στην αρχή “βοήθεια έναντι αντιπαροχής”».
Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για κυνισμό, λέγοντας «μιλάτε για προόδους στην Ελλάδα, τη στιγμή που στη χώρα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχετε επιβάλει, οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 40%, οι περισσότεροι από τους νέους δεν έχουν δουλειά και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%».
Το κόμμα της Αριστεράς καταψήφισε –όπως αναφέρθηκε παραπάνω– την πρόταση, εκτιμώντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μια «διαφορετική πολιτική». Πολύ ενδιαφέρον είναι και το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προεδρείο του γερμανικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να δικαιολογήσει τα ελληνικά αιτήματα.
Η επιστολή του Σόιμπλε
Στην επιστολή αυτή ο Σόιμπλε θεωρεί απολύτως αναγκαία την πιστωτική γραμμή, με βάση τις δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής και –μεταξύ άλλων– αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι συνεχίζουν να ισχύουν τόσο οι κίνδυνοι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα όσο και οι αβεβαιότητες στις χρηματαγορές που θα μπορούσαν να προσβάλουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό έπρεπε να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές».
Επίσης, σημειώνει πως «στόχος δεν είναι να συνεχιστεί η έγκριση δανείων βοήθειας, πρέπει ωστόσο να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας με τα ήδη υπάρχοντα μέσα, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στις χρηματαγορές, μετά και τη λήξη του προγράμματος για το 2015».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας