Την ανάγκη για συλλογική και συντονισμένη δράση, την ανάληψη πρωτοβουλιών για το κοινό όφελος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανοίγοντας τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Ρόδο με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.
Η διάσκεψη διεξάγεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας να αρθρώσει ενεργητική εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας νέες συμμαχίες σε μια εύθραυστη γεωπολιτικά περιφέρεια και να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή.
Επίσης θα λειτουργήσει ενισχυτικά εν όψει της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης την οποία έχει συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας για αύριο Παρασκευή στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή των Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Νίκου Αναστασιάδη και Τζόζεφ Μούσκατ.
Ειρήνη και ανάπτυξη
Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε ότι «κινητήρια δύναμή μας» είναι «το όραμα που μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού για μια Ανατολική Μεσόγειο ασφαλή και σταθερή. Περιοχή ανάπτυξης συνεργειών και ειρήνης».
Όπως τόνισε, το θεμέλιο μπορεί να είναι η «αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση» ώστε «να αναζητήσουμε κοινές στάσεις και κοινές λύσεις απέναντι στα προβλήματα της περιοχής».
Επισήμανε δε τις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Σχέσεις εμπιστοσύνης που θέλουμε να επεκταθούν με όλη τη ΝΑ Ευρώπη».
Ως πρώτιστο αγαθό για την περιοχή αναγνώρισε την ειρήνη, με αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών και προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.
Τρομοκρατία και εξτρεμισμός
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα γενιά, επισημαίνοντας ότι «το πλέον ανησυχητικό στην τρομοκρατία της μαζικής βίας και του εξτρεμισμού είναι ότι φορέας της είναι ακόμα και νέα παιδιά», και πρότεινε να βρεθούν τρόποι ειρηνικής συνεργασίας της νέας γενιάς όλης της περιοχής, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης που να καθιερωθούν μακρόχρονα.
«Οφείλουμε να χτυπήσουμε τις γενεσιουργικές αιτίες του θρησκευτικού, φυλετικού, εθνικιστικού μίσους και της βίας. Να συμβάλουμε στην ισορροπημένη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε.
Μόνιμη συνεργασία
Ο υπουργός Εξωτερικών, που πρότεινε η διάσκεψη αυτή να γίνει μόνιμος θεσμός διαλόγου, ειρήνης και ασφάλειας για όλη την περιοχή, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι «δράσεις μας και η ανάπτυξη περαιτέρω της συνεργασίας μας στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι αραβικές χώρες, στους θεσμούς αυτής της συνεργασίας».
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, στην ανάγκη να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό με τη δημιουργία δύο κρατών, οι λαοί των οποίων θα ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια, με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διαφορετικού.
Το προσφυγικό
Στο θέμα του προσφυγικού επισήμανε το μεγάλο έργο που προσφέρουν η Ιορδανία και ο Λίβανος, που πληρώνουν τις επιλογές τρίτων, ζητώντας να ενισχυθούν οικονομικά, ιδιαίτερα από την Ε.Ε., καθώς ο στόχος δεν είναι μόνο η περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και η δημιουργία νέων οικονομικών υποδομών.
Για την περιοχή των Βαλκανίων, σχετικά με το προσφυγικό, ο Νίκος Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας έρευνας και δράσης, που να συντονίζει αιτήματα και πρακτικές της περιοχής καθώς και τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να μπορούν να προταθούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν διασυνοριακά προγράμματα και ειδικές περιφερειακές και ευρύτερα διεθνείς συνεργασίες ώστε να κατατίθενται από κοινού προτάσεις στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, ιδιαίτερα στα πεδία όπου καταγράφονται ανθρωπιστικές κρίσεις.
Οι μετέχοντες στη διάσκεψη
Σημαντικό επίτευγμα αυτής της διάσκεψης είναι ότι για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο τραπέζι υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών.
Ειδικότερα μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Σλοβακίας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λιβάνου, Τυνησίας και Λιβύης.
Στη διάσκεψη, αν και προσκλήθηκαν δεν μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιορδανίας, Αλγερίας και Κροατίας.
Οι δύο πρώτοι δεν μπορούν να παραστούν καθώς πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας δεν μπορούσε να παραστεί λόγω των έκτακτων γενικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες είναι υποψήφιος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας