Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Ζητούν και τα σπασμένα των παραβιάσεων οι Τούρκοι

Με ήσυχους ρυθμούς συνεχίστηκε χθες η τουρκική ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, δεν συνέβη όμως το ίδιο και στον αέρα καθώς προχθές οι Τούρκοι πιλότοι κατέγραψαν ακόμη ένα ρεκόρ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο μας (42), ενώ χθες σημειώθηκαν είκοσι παραβάσεις και τριάντα τέσσερις παραβιάσεις.

Η πρόκληση όμως αυτή τη φορά από την τουρκική πλευρά ήρθε και μέσω της δικαστικής οδού, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο εισαγγελέας προτείνει να καταδικαστεί Ελληνας πιλότος που κατέρριψε, κατά την τουρκική πλευρά, τουρκικό μαχητικό στις 8 Οκτωβρίου του 1996 σε δις ισόβια για «ηθελημένη ανθρωποκτονία» για τον θάνατο του κυβερνήτη του F-16 Ναΐλ Ερντογάν και «ενέργειες υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του κράτους» και επιπλέον να καταδικαστεί σε ακόμη 12 χρόνια φυλάκιση για την καταστροφή του τζετ».

Στο ίδιο επεισόδιο τραυματίστηκε και ο συγκυβερνήτης του τουρκικού αεροσκάφους Οσμάν Τσιτσικλί. Κατά τη διάρκεια πάντως της χθεσινής ημέρας, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που ασκούνται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου με πραγματικά πυρά παρέμειναν εντός των πλαισίων του.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τα αεροσκάφη που κατά τη διάρκειά της τρεις σχηματισμοί και 17 μεμονωμένα μέσα -8 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και εννιά ελικόπτερα- εκ των οποίων τέσσερα ήταν οπλισμένα έκαναν τις ανωτέρω παραβάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αεροσκάφη, κατά την πάγια τακτική της ελληνικής πλευράς, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η έκπληξη, όμως, για τα στελέχη του ΓΕΕΘΑ ήρθε χθες από την τουρκική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελία της Αγκυρας στον Αρειο Πάγο, ο Ελληνας πιλότος κατηγορείται ότι αναχαίτισε το τουρκικό αεροσκάφος και το κατέρριψε μέσα στα διεθνή ύδατα κάνοντας χρήση πυραύλου.

Τη νομική διαδικασία είχε κινήσει η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, το πτώμα του οποίου μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν ανασύρθηκαν ποτέ, ενώ ένα εκατομμύριο ευρώ ζητά και ο τότε συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ο οποίος τότε είχε διασωθεί από ελληνικά σκάφη μέσα στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι το ατύχημα που συνέβη κατά την αερομαχία σημειώθηκε κατά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Είχε ευχαριστήσει...

Τότε μάλιστα ο διασωθείς Τούρκος είχε ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές που τον περισυνέλεξαν και τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ αργότερα είχε μεταφερθεί με ένα ελληνικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Η πτώση του αεροσκάφους συνέβη όταν τέσσερα τουρκικά βομβαρδιστικά τύπου F4 Phantom είχαν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο συνοδευόμενα από δύο τουρκικά F-16 νοτιοδυτικά της Χίου, σε αντιπερισπασμό της ελληνοκυπριακής άσκησης «Νικηφόρος» που πραγματοποιούνταν τότε στο Αιγαίο.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου 1996 τα τουρκικά αεροσκάφη συναντήθηκαν με τα ελληνικά και άρχισε η διαδικασία της αναγνώρισης και της αναχαίτισης.

Κάποια στιγμή και έπειτα από σκληρούς ελιγμούς αποφυγής, το πλήρωμα ενός από τα δύο τουρκικά F-16 ανέφερε μέσω ασυρμάτου στη διοίκησή του ότι το σκάφος είναι εκτός ελέγχου και ότι θα το εγκαταλείψει. Με το ειδικό κάθισμα όμως εκτινάχθηκε μόνο ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης εγκλωβίστηκε στο αεροσκάφος, το οποίο έπειτα από περιδίνηση κατέπεσε στη θάλασσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν και τα σπασμένα των παραβιάσεων οι Τούρκοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας