Λευκωσία - Ανταπόκριση
Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, είχε σήμερα (Τετάρτη) συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Βίτσα.
Κατά τη συνάντηση, οι κ. Φωκαΐδης και Βίτσας προέβησαν σε μια ανασκόπηση του πώς διαμορφώνεται ιδιαίτερα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, την έξαρση της τρομοκρατίας και την αύξηση της γεωπολιτικής ρευστότητας. Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη θέση πως Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως με τον κ. Βίτσα είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη σταθερή και συστηματική προσπάθεια για συνεχή ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, υπό το πρίσμα και των νέων εξελίξεων στην περιοχή καθώς των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας.
Η αμυντική μας συνεργασία, εξήγησε περαιτέρω ο υπουργός Άμυνας, είναι ούτως ή άλλως συνυφασμένη με την προσπάθεια για προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιδιώκοντας, όπως είπε, την προαγωγή κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών.
Δ. Βίτσας: Αταλάντευτος στόχος ο τερματισμός της κατοχής
Από πλευράς του, ο κ. Βίτσας ανταπέδωσε τις ευχές και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή, αλλά και για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, η οποία, όπως είπε προχώρησε σε αρκετό βάθος. Εξέφρασε, συγχρόνως την ευχή το 2016 να γίνει ένα βήμα μπροστά, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι γνωστές, είπε, κάνοντας, παράλληλα αναφορά στις πρόσφατες επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι είναι αταλάντευτος και κοινός στόχος με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικά εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε.
Η Ελλάδα, τόνισε, διαχρονικά στηρίζει, σταθερά, πλήρως τις διακοινοτικές συνομιλίες οι οποίες, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις δυσκολίες που ακόμα συνεχίζονται, αποτελούν και την μόνη αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέθοδο εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης για το πρόβλημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας