Στον αέρα παραμένει ακόμη το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί πιθανότατα να συναντηθούν τελικώς στη Βαλέτα της Μάλτας, αν δεν τα καταφέρουν σήμερα στις Βρυξέλλες λόγω της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το ουκρανικό μέτωπο και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 31ου Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, όπου Ελλάδα και Τουρκία προωθούν κοινές υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού και τη θέση του γενικού διευθυντή Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη διπλωμάτη Μάνι Τελαλιάν για επικεφαλής των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ η τουρκική πλευρά έχει προτείνει τον διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χθες ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Οπως ανακοινώθηκε, «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας». Επίσης, οι δύο υφυπουργοί συνεργάστηκαν για την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα είτε στα τέλη είτε στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα. Κύριο αίτημα του Κιέβου προς τους Δυτικούς συμμάχους είναι η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας απέναντι στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και η προώθηση του αιτήματος για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, υπό τον φόβο πιθανών νέων ρωσικών επιθέσεων στην καρδιά του χειμώνα σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, επιδιώκουν την άμεση ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι εμφανίζεται να ζητά ως αντάλλαγμα την άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας του προκειμένου να προχωρήσει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τη λήξη του πολέμου.
Στο μεταξύ, κορυφώνεται η ανησυχία για τους Ελληνες ομογενείς στο Χαλέπι οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα αναμένοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες από τον ΟΗΕ. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στο Χαλέπι η ιστορική ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 50 οικογένειες και μέχρι τώρα όλοι είναι ασφαλείς.
Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό και ο άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαλέπι έχουν διαρκή επαφή με τους Ελληνες του Χαλεπίου, στους οποίους έχει συσταθεί η αποφυγή μετακινήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει δεχτεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε να συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οπως αναφέρουν, η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας