Ξεπέρασε ακόμα και τα δικά της άκρα η Αγκυρα, και στο πλαίσιο των αξιώσεων που εγείρει στο Αιγαίο απειλεί την ίδρυση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Η επιθετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα ήταν υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές ένα ξεκαρδιστικό επεισόδιο στη σειρά των Monty Python. Πλην όμως συνιστά μία σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση, μόλις τέσσερις μήνες από τη Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν στην Αθήνα Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν.
Η προαναγγελία του σχεδίου ίδρυσης δύο θαλάσσιων πάρκων από τους υπουργούς Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Σκυλακάκη και Λ. Αυγενάκη, στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν τη Δευτέρα για τη διεθνή διάσκεψη Our Ocean, που θα γίνει στην Αθήνα 16-17 Απριλίου, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Αγκυρας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη και αφορά τις περιοχές Κεφαλονιάς - Κυθήρων στο Ιόνιο και Μήλου - Νισύρου στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο το σχέδιο εστιάζεται στην προστασία των μεγάλων θηλαστικών, στην περιοχή της «Τάφρου», ενώ στο Αιγαίο επικεντρώνεται στα θαλάσσια και τα αποδημητικά πουλιά στην περιοχή που αποκαλείται «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διέκρινε πονηρές σκέψεις και σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης απευθύνει «σύσταση» στην Αθήνα «να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». Παράλληλα «προειδοποιεί» τους «τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
Ευθεία απειλή
Με την ευκαιρία, η Αγκυρα επαναφέρει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και τις «γκρίζες ζώνες» και δίνει τη δική της ερμηνεία στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διακήρυξη Φιλίας: «Να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία και επί περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση κατηγόρησε την Αγκυρα ότι πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα: «Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων». Ως προς τα νησιά, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και καταλήγει με την έμμεση απόρριψη της τουρκικής ανακοίνωσης σημειώνοντας: «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνισε ότι το σχέδιο των θαλάσσιων πάρκων είναι περιβαλλοντικής σημασίας και σημείωσε ότι «προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία». Η επίσκεψη προγραμματίζεται για τα μέσα Μαΐου. Στις 22 Απριλίου θα γίνει στην Αθήνα η συνάντηση για τα ΜΟΕ και στις 26 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση για τη θετική ατζέντα.
Κλιματική αλλαγή;
Η ένταση όμως με την οποία αντέδρασε η Αγκυρα στο σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα (μόνο το casus belli δεν ανέσυρε) προκαλεί προβληματισμό ως προς τις τουρκικές προθέσεις για τη συνέχεια. Η Αθήνα αντιμετώπισε θετικά μία ευνοϊκή αναφορά της Ε.Ε. για την Τουρκία (στο προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου στις 17-18 Απριλίου) με αναφορά και στο Κυπριακό. Θα είναι οξύμωρο τώρα η Αγκυρα να απειλεί την Ελλάδα για τα θαλάσσια πάρκα, που θα παρουσιάζονται στο Our Ocean σε 120 ξένες αντιπροσωπείες και στις Βρυξέλλες, και η Ε.Ε. να βλέπει προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία (σε στρατηγική συνεργασία).
Διπλά οξύμωρο καθίσταται το σκηνικό, λαμβανομένου υπόψη ότι η κυβέρνηση προωθεί τον σχεδιασμό των θαλάσσιων πάρκων προκειμένου να αποδείξει στην Ε.Ε. ότι κινείται για την υλοποίηση της οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (Ε.Ε.) 2014/89. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να ακυρώσει το Aigaio Project, που αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο σύμπλεγμα προστατευόμενων νησίδων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, και να διερευνήσει την προοπτική θαλάσσιου πάρκου. Το μπλέξιμο με το project δημοσιεύτηκε από την «Εφ.Συν.» στο «Περιβαλλοντικό έγκλημα στα “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου”», στις 7 Απριλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας