Αυξάνεται καθημερινά ο φόρος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του, συνδυάζοντας πλέον τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται σταθερά κι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, με τα παιδιά να πληρώνουν υψηλό τίμημα. Σύμφωνα με την οργάνωση Save The Children, ένα παιδί σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει διόλου μετανιωμένος για τη στάση που τήρησε η χώρα μας όσον αφορά το -μη δεσμευτικό- ψήφισμα, που εισήγαγε η Ιορδανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους, ενώ κατά τάχθηκαν οι εξής 14 χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φίτζι Γουατεμάλα Ουγγαρία, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη και Τόνγκα ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που εισήγαγε η Ιορδανία. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 45 χώρες που επέλεξαν να απέχουν από τη ψηφοφορία.
Σήμερα λοιπόν –και έπειτα από την κατακραυγή που υπήρξε για τη στάση της Αθήνας– ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα απλώς... ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι' αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundable», επιχειρώντας προφανώς να διασκεδάζει τις αρνητικές εντυπώσεις.
Παράλληλα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα όσα κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε μόνο τις ενέργειες της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «τρομοκρατική οργάνωση» και πως «δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη της Αθήνας, αρκεί να υπάρχει... «μικρό ανθρωπιστικό κόστος».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθώντας ξεκάθαρα μια μονόπλευρη διπλωματία, εξακολουθεί να βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας