Σε ανοιχτή επίθεση και κατά του ΟΗΕ προχώρησε η Αγκυρα μετά τα επεισόδια των Τουρκοκυπρίων εις βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (UNFICYP). Η διπλωματική ένταση παραμένει με τα κατεχόμενα να δηλώνουν ότι το παράνομο έργο οδοποιίας στην Πύλα, στη νεκρή ζώνη, θα συνεχιστεί και αν η UNFICYP επιχειρήσει εκ νέου να παρέμβει, θα αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του ψευδοκράτους.
Σήμερα το μεσημέρι (22.00 ώρα Ελλάδας) το πρόβλημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του προσχεδίου δήλωσης που συνέταξε από την περασμένη Παρασκευή η βρετανική αντιπροσωπεία. Η δήλωση δεν έγινε διότι η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Ν. Υόρκη, ζήτησε χρόνο για διαβουλεύσεις με τη Μόσχα. Κατόπιν αυτής της εμπλοκής ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προχώρησαν σε κοινή δήλωση αποδοκιμασίας των επεισοδίων εις βάρος της UNFICYP σημειώνοντας ότι «συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του διεθνούς δικαίου» , ενώ δήλωση έκανε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αν. Γκουτέρες.
Παράλληλα, όπως ανέφερε το ΚΥΠΕ, την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κ. Κολονά, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό της Χ. Φιντάν, όμως από την ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως δεν έγινε πρόοδος.
Στην ανακοίνωση η Αγκυρα διατείνεται ότι το έργο στη νεκρή ζώνη είναι «ανθρωπιστικού χαρακτήρα» και η UNFICYP προχώρησε σε «απαράδεκτη επέμβαση για να το αποτρέψει μέσα στο έδαφος που είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ωστόσο η ΤΔΒΚ είναι μια αυθαίρετη και μη αναγνωρισμένη οντότητα, ενώ το έδαφος της νεκρής ζώνης είναι υπό την ευθύνη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Επιπλέον η Αγκυρα διατυπώνει τη συγκαλυμμένη απειλή προς τον Οργανισμό και την UNFICYP πως «θα πρέπει να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες την προσεχή περίοδο, προκειμένου να μη χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της ΤΔΒΚ».
Πιο ωμά τα είπαν οι υπουργοί του Ε. Τατάρ, ο Μεταφορών Ε. Αρικλί και ο Εξωτερικών Τ. Ερτογρούλογλου, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην ειρηνευτική δύναμη να πάει στο εργοτάξιο της Πύλας. Πώς θα κινηθεί η UNFICYP θα εξαρτηθεί από τη δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ. Εάν η Τουρκία και τα κατεχόμενα κληθούν να σταματήσουν τον δρόμο, η ειρηνευτική δύναμη είναι αρμόδια να ενεργήσει ακόμη και αν βρεθεί απέναντι σε οπλισμένους Τουρκοκύπριους. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της UNFICYP, Α. Σιντίκ, υπογράμμισε ότι «οι ειρηνευτές παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή, συνεχίζουν τις περιπολίες και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση εάν χρειαστεί για να αποτρέψουν επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών».
Υπουργικό συμβούλιο
Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι τι θέλει να καταφέρει πολιτικά η Τουρκία με αυτή την πρόκληση. Το έργο είχε αναγγελθεί αμέτρητες φορές, όμως μπουλντόζες δεν είχαν ξαναμπεί.
Tα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι τα έργα συνεχίζονται, με τους ειρηνευτές να παρακολουθούν από σημείο που τους έχει υποδειχτεί από την τουρκοκυπριακή αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας σήμερα υπό την προεδρία του Τ. Ερντογάν.
O κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντ. Μπαχτσελί έδωσε χθες τον τόνο με ανάρτηση στην οποία αναφέρεται ότι «η Κύπρος είναι τουρκική».
Την πρόκληση καταδίκασε η Αθήνα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη. Σε δηλώσεις προχώρησαν επίσης ο Ζ. Μπορέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρ. Μέτσολα. Η κρίση της Πύλας έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, εφόσον δεν επιλυθεί σύντομα. Και για την Ελλάδα όμως τα πράγματα περιπλέκονται στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου Αθήνα και Αγκυρα προετοιμάζονται για νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ενώ Γεραπετρίτης και Φιντάν βρίσκονται σε αναζήτηση οδικού χάρτη και σχεδίου συνομιλιών.
Οι Αμερικανοί
Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, από τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρ. Μενέντες αλλά και μελών της Βουλής, οι οποίοι κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να απομακρυνθούν από τη νεκρή ζώνη. Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης με ανακοίνωσή του καλεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον γ.γ. του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας». Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική σύσταση και «αποτρέπουν τους πολίτες τους να επισκεφτούν τα κατεχόμενα μέχρι να επέλθει αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της Πύλας».
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει σε νέα πρωτοβουλία του Αν. Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών, όμως με το πρόβλημα της Πύλας ανοιχτό η προοπτική απομακρύνεται, εκτός και αν η Λευκωσία δεχτεί τα τετελεσμένα που επιχειρεί η άλλη πλευρά, την κατάληψη της Πύλας, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τα σχέδια γύρω από το νέο τουρκικό αεροδρόμιο στα κατεχόμενα, πράγμα απίθανο. Ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης αρχίζει τις επόμενες μέρες νέο γύρο επαφών με τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας