Παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, καθώς και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic.
Στην ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.
Οι συναντήσεις με Ράμα και Milatovic
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πέρα από τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στα Βαλκάνια, συζητήθηκε το θέμα του ομογενή νεοκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τους τελευταίους μήνες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να μίλησε εμφατικά για την επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Παράλληλα, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic. Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αισιοδοξία ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν
Νωρίτερα, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, τι περιμένει από αυτή και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. μίλησε για τις «σημαντικές διαφορές» με την Τουρκία, αλλά και την ευκαιρία να υπάρξει συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».
«Η επαναβεβαίωση στις βασικές αρχές της συμμαχίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται λίγα χιλιόμετρα από εδώ, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα είναι η πρώτη τους μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα και πως η νέα «ισχυρή» λαϊκή εντολή που έλαβαν έκαστος «είναι ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων» των δύο χωρών
«Η ισχυρή λαϊκή εντολή που πήραμε, είναι ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι με την Τουρκία να ζούμε σε ένα διαρκές κλίμα έντασης» είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση περί της «ισχυρής λαϊκής εντολής» διεμήνυσε πως, παρότι «έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
«Μπορούμε δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», ανέφερε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.
Ο ίδιος «βλέπει» πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας