Στο Τζιμπουτί έφτασε, το βράδυ της Δευτέρας, το ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-27 το οποίο είχε απογειωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας από το Ασουάν της Αιγύπτου, με στόχο να παραλάβει τους Έλληνες που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Σουδάν, όπου υπάρχουν εμφύλιες συγκρούσεις.
Οι Έλληνες θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη χώρα μας. Υπολογίζεται πως το συνολικό ταξίδι θα έχει διάρκεια περίπου 16 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι δύο ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταβεί από την Κυριακή στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.
Ο πρώτος απεγκλωβισμός Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν έγινε την Κυριακή, με τη συνδρομή της Γαλλίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα δύο άτομα που έχουν τραυματιστεί). Το πρωί της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκαν (με τη βοήθεια της Ιταλίας αυτή τη φορά) επιπλέον 15 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους οι οποίοι μεταφέρθηκαν –όπως και η πρώην ομάδα των Ελλήνων– στο Τζιμπουτί.
Λίγο αργότερα, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
► Ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, την Τρίτη, 25 Απριλίου και ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
→ Όλα αυτά τη στιγμή που το Σουδάν βρίσκεται μπροστά σε νέα ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εγκλωβισμένοι και χωρίς βασικά αγαθά, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης: νοσοκομεία κλειστά ή διαλυμένα, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και εκατομμύρια άνθρωποι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας