Η Τρίπολη προσπαθεί να συντηρήσει με κάθε διπλωματικό μέσο την ένταση με την Αθήνα, με αφορμή το διπλωματικό επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια την προηγούμενη Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη. Μετά τη ρηματική ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε., η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά προγραμματίζει να κάνει το ίδιο και προς την Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μανγκούς.
Ο Ν. Δένδιας, από το forum Manama Dialogue του Μπαχρέιν, έστειλε μήνυμα προς την Τρίπολη τονίζοντας πως η Λιβύη διαδραματίζει ρόλο ταραξία με δύο τρόπους: «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία δημιουργώντας προβλήματα με την Ελλάδα και διοχετεύει όπλα στην περιοχή του Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκ νέου και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι «σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Η Τρίπολη, πάντως, στη διπλωματική της καταγγελία προς την Ε.Ε. λέει μεταξύ άλλων ότι «ενέργειες, όπως αυτή του Ν. Δένδια, δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά υποβοηθούν τον διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας», αποσιωπώντας ότι τις αποφάσεις αυτές παραγνωρίζει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, κάτι που και ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει επισημάνει στην ανακοίνωση για το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου 2022, που είχε υπογράψει η Ν. Μανγκούς με τον Μ. Τσαβούσογλου. Οπως επίσης το ίδιο έκαναν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη διεθνή κοινότητα.
Η θέση των ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Πατέλ, απέφυγε να σχολιάσει το καθαυτό διπλωματικό επεισόδιο της Τρίπολης αλλά είπε ότι «η Ελλάδα είναι απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη». Ο Β. Πατέλ δεν επεκτάθηκε στο ζήτημα της Λιβύης και στην εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της πολιτικής μετάβασης με τη διεξαγωγή εκλογών.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να υποδαυλίζει την ένταση, αυτή τη φορά με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον των Κούρδων, εν είδει αντιποίνων για τη βομβιστική ενέργεια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την οποία απέδωσε στις οργανώσεις PKK και YPG. Οι αεροπορικές επιδρομές ήταν, σύμφωνα με την καθολική ερμηνεία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση, δείχνοντας προς Αθήνα, αν και δεν υπήρξε συσχετισμός στις αναφορές των υπουργών και λοιπών αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας