Στην Πράγα θα παιχτεί αύριο και μεθαύριο η επόμενη διπλωματική παρτίδα στα ελληνοτουρκικά, στην πρώτη συνάντηση των ηγετών των 17 χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα με το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. Στη νεοσύστατη Κοινότητα συμμετέχει και η Τουρκία. Το ερώτημα όλων είναι πώς θα σταθεί ο Τ. Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη και τι στάση θα τηρήσει έναντι του Κ. Μητσοτάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, εφόσον ζητηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε, όχι τουλάχιστον δημοσίως. Και στο διπλωματικό παρασκήνιο όμως δεν υπάρχει κάποια πειστική ένδειξη ότι ο Τ. Ερντογάν επανεξετάζει το… «γιοκ» και θα ήθελε να ξανανοίξουν οι γραμμές επικοινωνίας της Αγκυρας με την Αθήνα.
Τα μηνύματα από την τουρκική ηγεσία κατατείνουν προς το αντίθετο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει το βήμα που του δίνεται στην Πράγα για να βάλει κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και συνολικά κατά της Ε.Ε. για τη στάση της έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, που θεωρείται όχι μόνον ενοχλητική αλλά επικίνδυνη για την ευστάθεια της ευρύτερης περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα νέα τουρκολιβυκά μνημόνια, προς επίρρωσιν του μνημονίου του 2019 που επικρίθηκε από Ε.Ε. και ΗΠΑ ως παράνομο, όμως και οι πράξεις που στηρίζονται επάνω σε αυτό, πανηγυρίζονται δεόντως στην Αγκυρα, με τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να εξανίσταται για τις ρητές δηλώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «οι δηλώσεις της Ελλάδας και της Ε.Ε. είναι ανάξιες λόγου».
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά χθες στις ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι «η ασπίδα της Ελλάδας» (στην ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ.), ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Βουλής των ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι τα τουρκολιβυκά μνημόνια είναι ανενεργά (δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα), όμως η διαδρομή για την ακύρωσή τους προβλέπεται μαραθώνια.
Ενημέρωση Δένδια
Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε χθες τους πρεσβευτές της Μ. Βρετανίας και της Κίνας (προχθές είχε συναντήσεις με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας) και την Κυριακή θα πάει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη νέα κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι «προκαλεί πρόβλημα όχι μόνον στις όμορες χώρες αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».
Το επόμενο ερώτημα για την ελληνική διπλωματία είναι πόσο γρήγορα θα πετύχει η Αγκυρα τις συμφωνίες της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ με τον αντίστοιχο λιβυκό φορέα υδρογονανθράκων ή αν οι αντιρρήσεις που εκδηλώνονται στη Λιβύη είναι τόσο ισχυρές που δεν θα επιτρέψουν άμεσα την προώθηση τέτοιων συμφωνιών, που θα περιλαμβάνουν οριοθετήσεις θαλάσσιων οικοπέδων και στοχοθετήσεις ερευνών και γεωτρήσεων. Εντούτοις, δεν αποκλείεται η Αγκυρα να πάει σε έρευνες και χωρίς τέτοιες συμφωνίες, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα μνημόνια και τα παραρτήματα με τις στρατιωτικές συμφωνίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας