Κατηγορηματική απάντηση έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε Τούρκο βουλευτή σε σχέση με τη στάση της Ελλάδας αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ρωτήθηκε, κατά τη διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων, από τον ανεξάρτητο Τούρκο βουλευτή Ziya Altunyaldiz, αν θεωρεί αντιφατικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει ότι θα απευθυνθεί στη Χάγη για την ΑΟΖ, διατηρεί την ίδια ώρα επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Απαντώντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε με αποστομωτικό τρόπο ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Και συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι το 2015 ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών.
«Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου. Νωρίτερα στην ομιλία της είχε αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη και η ανθρωπότητα, περιγράφοντας ως τέτοιες την έγερση των εθνικισμών και τη βαρβαρότητα, όπως «ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία», ο οποίος «μας παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια».
Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ανησυχητική εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία το 2022, για πρώτη φορά μετά το 2004, καταγράφηκαν λιγότερες δημοκρατίες από ό,τι απολυταρχικά καθεστώτα, στην κλιματική αλλαγή και στον στόχο για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, στην οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, στην προσήλωση που οφείλει να δείχνει η Ευρώπη στην προστασία και προώθηση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καθώς και στην πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και βίας λόγω φύλου και, τέλος, στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, «που δοκιμάζουν τον ευρωπαϊκό μας ανθρωπισμό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας