Την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Λίβυο ομόλογό του Α. Ντμπεϊμπά, τονίζοντας μάλιστα ότι από τη λιβυκή πλευρά υπάρχει διάθεση συζήτησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Η επίσκεψη στην Τρίπολη, όπως επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, είχε βασικό σκοπό «να αναδείξει την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων» και να μεταφέρει «μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη για πρόοδο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο» και εκτίμησε ότι η διμερής συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της υγείας και του τουρισμού. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι θεμέλιο σε αυτή τη νέα αφετηρία που επιχειρείται είναι «η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου».
Ως προϋπόθεση ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε «την άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ».
Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά έχει μεταβατικό χαρακτήρα και αποστολή να πάει τη χώρα ομαλά σε εκλογές τον Δεκέμβριο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μηνύματα
Εντούτοις η διατύπωση της ελληνικής θέσης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019 και έχει τις υπογραφές Ερντογάν και Σάρατζ, αλλά όχι τη νομική κύρωση του Κοινοβουλίου της Λιβύης, είναι σε αυτή τη φάση κρίσιμη, προκειμένου να παραμείνει το μνημόνιο παγωμένο.
Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη Λιβύη απευθύνεται και στην Τουρκία αλλά και στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ που έχουν χαρακτηρίσει άκυρο και χωρίς νομική συνέπεια για τρίτες χώρες το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το ενδεχόμενο να κινηθεί η Τουρκία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ για την εκμετάλλευση οικοπέδων στις αυθαίρετα οριοθετημένες ΑΟΖ θα οδηγούσε σε νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σοβαρότερη και από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού.
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση τη διάθεση -όπως είπε- του Α. Ντμπεϊμπά να συζητηθεί η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης, επισημαίνοντας με νόημα ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες». Η συζήτηση αυτή είχε διακοπεί το 2010 με την έναρξη της λιβυκής κρίσης.
O Λίβυος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει προθυμία για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης», κάτι που μπορεί να γίνει και σύντομα από τη μεταβατική κυβέρνηση. Απέφυγε όμως ευθεία αναφορά στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, λέγοντας ότι «οι συμφωνίες πρέπει να εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας και του λαού της».
Λεπτές ισορροπίες
Σε κάθε περίπτωση οι ισορροπίες και στο εσωτερική της μεταβατικής πολιτικής ηγεσίας της Λιβύης είναι λεπτές και για αυτό τον λόγο μετά τη συνάντηση με τον Α. Ντμπεϊμπά ο Κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι, και οι διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αντιπροσωπείας διεξήχθησαν και με τους δύο μεταβατικούς ηγέτες της Λιβύης, ενώ από τον πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε ξεχωριστή συνάντηση με την ομόλογό του Νάιλα αλ Μανγκούς.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ντράγκι, ο οποίος ήταν και αυτός χθες στη Λιβύη για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των εξελίξεων στη Λιβύη και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Ιταλία ως οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται εγγύτερα στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας