Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Η διάσκεψη αναμένεται στις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, με την Αγκυρα και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να μη δέχονται πλέον ως βάση επίλυσης τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.
Η άτυπη διάσκεψη συγκαλείται τρία χρόνια μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και όπως τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης, το Κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη καμπή. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Α. Λόγκαρ στη Λεμεσό, με την ευκαιρία των εγκαινίων του σλοβενικού προξενείου.
Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε τη βούλησή του να συμμετάσχει «σε έναν ουσιαστικό διάλογο» για την επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά «εάν όντως επιθυμεί ειρηνική επίλυση του προβλήματος, να βοηθήσει όχι στο να ικανοποιούνται οι αξιώσεις της Τουρκίας αλλά οι αξιώσεις όλων των Κυπρίων». Στην άτυπη διάσκεψη πάντως κάθε πλευρά μπορεί να υποβάλει όποια πρόταση θέλει, όπως ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τόνισε ότι «θα υπάρξει πλήρης συνεργασία στην Ε.Ε. με την Κύπρο για το Κυπριακό». Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ και σε δηλώσεις του κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα. Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη ως εγγυήτριες χώρες, ενώ θέση παρατηρητή θα έχει η Ε.Ε.
Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, αναμένεται να πάει στην Κύπρο στις 20-21 Φεβρουαρίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ε. Τατάρ. Για τις Βρυξέλλες είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση για δύο κράτη, ισότιμα και με ίσα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δηλώνει η Τουρκία.
Πέραν των άλλων, η Ε.Ε. είναι δεσμευμένη και από τη συμφωνία ένταξης της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η Αγκυρα, αλλά και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ε. Τατάρ, προβάλλουν με κάθε ευκαιρία την πρόταση διεξαγωγής πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με όρους όμως που είναι δύσκολο ακόμη και ο Ζ. Μπορέλ να αποδεχθεί.
Στις 10 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φ. Οκτάι, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας θα υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς της ανάπτυξης, των μεταφορών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν διευκρινίζεται εάν αυτές οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν και την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν είχε αναγγείλει κατά την επίσκεψή του στις 15 Νοεμβρίου 2020 αξιοποίηση της πόλης - επίσκεψη που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Η μόνη διαφορά
Ο Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Ικαρία, αναφέρθηκε στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας τονίζοντας ότι «καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας».
Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την Κύπρο θα μεταβεί στο Ισραήλ, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της κυβερνητικής αλλαγής στις ΗΠΑ και της δήλωσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επιστροφή στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών, προγραμματίζονται νέες διασκέψεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων των χωρών της περιοχής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας