Μετά την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πλησιάζει η ώρα και για τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό. Η διάσκεψη αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και η ακριβής ημερομηνία, η εκπροσώπηση και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία των πέντε πλευρών για τη διαδικασία και είναι θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο κορυφής από τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία από τους υπουργούς Εξωτερικών. Στο περιθώριο της διάσκεψης οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν, εάν μέχρι τότε δεν βρεθεί κοινός τόπος για συνάντηση αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τη συζήτηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Μαρτίου.
Εως τη σύνοδο του Μαρτίου αναμένεται να έχει διεξαχθεί άλλος ένας γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ο 62ος, που θα γίνει στην Αθήνα, καθώς τα μηνύματα από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ συντείνουν προς έναν γρηγορότερο ρυθμό συνομιλιών προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό momentum.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Αγκυρα, με στόχο το άνοιγμα της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, στις συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ «αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη». Η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες ο Μ. Τσαβούσογλου με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Σ. Μπλοκ.
Ο οδικός χάρτης ενταξιακής πορείας έχει παγώσει από το 2016 και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη μορφή καθώς σε πολλά κεφάλαια των ενταξιακών συνομιλιών η Ε.Ε. έχει διαπιστώσει αυξημένη απόκλιση από πλευράς Τουρκίας, παρά τις υποσχέσεις περί μεταρρυθμίσεων και σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Anadolu, ότι από τις συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους ομολόγους του τις προηγούμενες ημέρες (Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου) «φάνηκε ότι οι περισσότεροι στην Ε.Ε. συμφωνούν στη θετική προσέγγιση» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.». Σε αυτόν τον ανανεωμένο διάλογο η Τουρκία επιδιώκει, όπως είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Σ. Μπλοκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν και υπάρχουν κάποια διλήμματα θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Μπλοκ στα προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας αλλά και στο προσφυγικό, επισημαίνοντας «τις μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία» και τις πολιτικές αντιθέσεις και αντιφάσεις επί του θέματος στην Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας