Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Φωτογραφία Αρχείου. Το Oruc Reis προκάλεσε μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες το καλοκαίρι του 2020. | AP Photo

Καλά κρατεί ο πόλεμος των Navtex UPD

Διάβημα διαμαρτυρίας προανήγγειλε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας έντονα στη νέα Navtex νότια της Ρόδου που ανακοίνωσε η Τουρκία για το Oruc Reis, την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας», καλώντας την να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη αυτή Navtex. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η νέα τουρκική Navtex αφορά συνοδευτικά πλοία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα διαρκέσει από την 1η έως τις 14 Νοεμβρίου.

Η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική Navtex

Η Άγκυρα είχε ακυρώσει αντίστοιχη Navtex, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου, σε μία κίνηση καλής θέλησης, κατόπιν και των παραινέσεων του ΝΑΤΟ.

Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. 

Η απάντηση της Κύπρου στην τουρκική Navtex

Στ. Πέτσας: Η διπλωματία των Navtex οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση

Αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η “διπλωματία των σεισμών” οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

«Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατιωτικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας και επανέλαβε ότι το τουρκικό ζήτημα έχει ξεφύγει πλέον από τις διμερείς σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας. «Είναι ευρωπαϊκό, αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα είτε με την οικονομική συνεργασία είτε με το μεταναστευτικό».

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας για έναρξη διερευνητικών επαφών, κάτι το οποίο παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, το πλαίσιο αυτών των επαφών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αφορά τη μοναδική διαφορά των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλά κρατεί ο πόλεμος των Navtex

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας