Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μιλώντας από τη Λευκωσία όπου μετέβη σήμερα, εξέφρασε τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει την προεδρία στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.
Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Μάας τόνισε ότι η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. «Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. στάθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας) και στο άνοιγα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια.
Όπως ανέφερε, οι κινήσεις του Oruc Reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε». Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Όσο για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».
Δράσεις από την Ε.Ε. αναμένει η Λευκωσία
Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. έστειλε το μήνυμα πως αναμένουν ενέργειες από την Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, σημείωσε ότι η επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα δεν είναι αυτοσκοπός.
Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ. Πρόσθεσε πως «αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, η αλληλεγγύη και η προάσπιση του δικαίου». Πρόσθεσε ότι «η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να υιοθετηθούν κυρώσεις. Είναι πώς αντιμετωπίζονται παράνομες ενέργειες τις οποίες κανείς στην ΕΕ δεν αμφισβητεί σε καμία απολύτως περίπτωση».
Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Βερολίνο για το ενδιαφέρον και την προσπάθειά του «την οποία χαιρετίζουμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή καθώς και την προάσπιση των ίδιων των συμφερόντων της ΕΕ. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για το ενδιαφέρον και τη γερμανική πρωτοβουλία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας