Την προσεχή Τετάρτη 26 Αυγούστου αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, μία μέρα πριν από την έναρξη του διήμερου Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο όπου πρόκειται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων που καταρτίζει ο Ζ. Μπορέλ. Οι συμφωνίες κατατέθηκαν χθες και η συζήτηση θα αρχίσει τη Δευτέρα στις αρμόδιες Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας και κατόπιν στην Ολομέλεια.
Οι συμφωνίες είναι απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο».
Η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα συνεχίζει τον διπλωματικό και ενημερωτικό μαραθώνιο. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο CNN ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε., υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση, θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική σχέση της με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Οχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά».
Συνάντηση αντιθέσεων
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε στη συνάντηση του Εμ. Μακρόν με την Αν. Μέρκελ, χθες, στην παραθεριστική κατοικία του προέδρου της Γαλλίας. Σε συνέντευξη στο περιοδικό «Paris Match» o Eμ. Μακρόν χαρακτήρισε τον Τ. Ερντογάν «παράγοντα αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι ασκεί «επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει τον εθνικισμό με τον ισλαμισμό». Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, και προσθέτει: «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Ομως από την άλλη πλευρά δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα».
Από την άλλη η Αν. Μέρκελ συνεχίζει την πολιτική κατευνασμού έναντι των προκλήσεων του Τ. Ερντογάν, επιμένοντας στη στρατηγική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η σχέση αυτή έχει κλονιστεί αναρίθμητες φορές μετά το 2015 με την προσφυγική κρίση και ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
H νέα εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας που θέλει να διαμορφώσει το Βερολίνο, επικαιροποιώντας παράλληλα και τη λήξασα συμφωνία για το Προσφυγικό, είναι αδύνατον να προχωρήσει έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στην κρίση της Λιβύης όμως η απόσταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας παραμένει μεγάλη λόγω της κλιμακούμενης ανάμιξης της Τουρκίας.
Ανάγκη σταθερότητας
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και οι δύο παραδέχτηκαν ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης και θα διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι αντιτιθέμενες, καθώς συμφωνούν στην ανάγκη σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε ο Εμ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ενισχύσει η Γαλλία τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και κάλεσε για άλλη μία φορά την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Από την πλευρά της η Αν. Μέρκελ επανέλαβε ότι συνεχίζει να εργάζεται για τη διεξαγωγή διαλόγου, αλλά αυτό όπως είπε δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας