Τι και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στους ευρωπαίους εταίρους μας με κάθε ευκαιρία. Η αντίδραση παραμένει η ίδια. Εκφράζουν τη «στήριξη» και την «αλληλεγγύη» τους στην Ελλάδα, καταγγέλλουν «τις παράνομες δραστηριότητες» της Άγκυρας «όσον αφορά στις γεωτρήσεις» και μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον.
Στο μεταξύ, μετά το πέρας της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε μεν την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας απέφυγε όμως να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η ισχυρή κυρία της Γερμανίας εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της σε Ελλάδας και Κύπρο, όπως άλλωστε έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων και παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι «η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία».
Στήριξη και αλληλεγγύη
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ο Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως το θέμα επανήλθε προς συζήτηση από διαφορετικά κράτη-μέλη και έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε οι ηγέτες της ΕΕ να επανέλθουν στο θέμα τον Σεπτέμβριο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας»
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης (τηλεδιάσκεψη) συντάχθηκε με την τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως υπογράμμισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας