Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι | EUROKINISSI/ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου

Δύο μέρες μετά την υπογραφή της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου τα δεδομένα παραμένουν το ίδιο θολά όσο και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της πανηγυρίζει, επενδύοντας στο αφήγημα ότι με τη συμφωνία διεμβολίστηκε και ακυρώθηκε η αντίστοιχη πράξη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ. Το πρώτο μπορεί να το υποστηρίξει κάποιος, το δεύτερο όχι, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το αν μια συμφωνία είναι άκυρη ή όχι.

Η αντιπολίτευση αναμένει απαντήσεις και κυρίως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας προκειμένου να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα, το οποίο φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η συμφωνία ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, σε σημείο τέτοιο ώστε ο πρόεδρος Ερντογάν να επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και να κάνει λόγο για «αθέτηση συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

«Δεν τους εμπιστεύομαι»

Μιλώντας και πάλι έξω από την Αγια-Σοφιά, μετά την προσευχή της Παρασκευής και αφού χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» τη συμφωνία, ανέφερε ότι η Ανγκελα Μέρκελ τού είχε ζητήσει «για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες και εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σ.σ. υπονοώντας την Ελλάδα) αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω». Ακολούθως τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης μ’ αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ματαίωση των διερευνητικών επαφών για διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στα τέλη Αυγούστου, προϊδεάζουν για νέο σκηνικό έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ηδη η Τουρκία λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Καΐρου ανακοίνωσε NAVTEX στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή του Καστελόριζου με πραγματικά πυρά. Ισως να είναι ζήτημα χρόνου να αναμένουμε και πάλι ποια κίνηση προτίθεται να κάνει το «Ορούτς Ρέις» στην ευρύτερη περιοχή.

Εχει λόγους ο Τούρκος πρόεδρος να νιώθει «εξαπατημένος»; Μάλλον όχι, καθώς όλα δείχνουν ότι μπορεί η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο να έγινε αιφνιδιαστικά, ωστόσο ήταν εν γνώσει της αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο. Αυτό αποδεικνύεται από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο με αντικείμενο στην ατζέντα την κατάσταση στη Λιβύη.

Στο εσωτερικό

H κυβέρνηση φαίνεται να καλλιεργεί ένα κλίμα ευφορίας για τη συμφωνία, ωστόσο προς το παρόν δεν την έχει δώσει στη δημοσιότητα και δεν έχει ενημερώσει αναλυτικά τα κόμματα. Και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χθες να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας θα αναμείνει την επιστροφή του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια. Ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο, την οποία επισκέφτηκε χθες, έκανε και πάλι λόγο για «σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη».

Κριτική 5 σημείων

Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τακτικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδικάζει το πνεύμα της συμφωνίας θεωρώντας ότι δεν είναι καλή για τη χώρα μας. Η κριτική του εστιάζεται σε πέντε σημεία, όπως τα παρουσίασε σε μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, και συνοψίζεται στο εξής συμπέρασμα:

«Σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις. Παραχώρησε δικαιώματα σε τρίτους. Οπως και με την Ιταλία δεν πήρε τίποτα από τα “αμφισβητούμενα”, ενώ τα έδωσε όλα. Η συμφωνία που έκανε, όπως και με την Ιταλία, αποδυναμώνει κάθε μελλοντική διαπραγματευτική της θέση, τόσο με την Αλβανία, όσο και πολύ περισσότερο με την Τουρκία».

Και κατέληγε ως εξής: «Η συμφωνία δεν είναι ένας καλός συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μακάρι να ήταν. Στην πραγματικότητα υποχωρήσεις έκανε μόνο η μία πλευρά σε βάρος των μακρόχρονων συμφερόντων και δικαιωμάτων της.

Οι μονομερείς υποχωρήσεις δεν συνιστούν συμβιβασμό. Διότι σε κανένα σημείο η Αίγυπτος δεν έκανε πίσω από τις θέσεις που πρόβαλλε εδώ και χρόνια στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, η Ελλάδα έκανε πίσω απ’ όλες τις διαπραγματευτικές της θέσεις. Δυστυχώς».

Ο αντίλογος ήρθε από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με ανάρτησή της στο twitter σημείωσε: «Γνωρίζαμε ότι η τμηματική συμφωνία δεν θα εμπεριέχει την έκταση πέραν του 28ου μεσημβρινού. Αλλά αυτό θα συζητηθεί στο προσεχές μέλλον. Η συμφωνία δεν το αποκλείει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας