Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Φωτογραφία αρχείου

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουρκία

Θετικές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν σε σχέση με την ένταση της χώρας μας με την Τουρκία, που κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανακοινώσει NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σήμερα (Σάββατο) πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για απόσυρση των τουρκικών πλοίων, υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια αυτή δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι παραπάνω πηγές, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει, καθώς ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, με την παραπάνω ανάρτησή της στο Twitter, ανέφέρει πως το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες σε θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο – χωρίς πάντως η πληροφορία αυτή να έχει διασταυρωθεί μέχρι στιγμής, καθώς στον παρακάτω χάρτη φαίνεται πως το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. 

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις για Αγ. Σοφία και σημαία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην Αθήνα και την Τουρκία.

Ειδικότερα, η Αθήνα έδωσε απάντηση στη νέα επιθετική ανακοίνωση της Άγκυρας, μία μέρα μετά την μετατροπή του μουσείου Αγ. Σοφίας σε τζαμί που είχε κατώτερη του αναμενόμενου εσωτερική ανταπόκριση και ελάχιστη από το εξωτερικό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια και ότι «η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας», που «έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Όσον αφορά στο κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας σε χθεσινή διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας».

Νωρίτερα, το ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος έκρινε «εχθρικές» τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας μας για την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής χθες στην Αγία Σοφία.

«Η Ελλάδα έδειξε για μία ακόμη φορά την εχθρότητά της προς το ισλάμ και την Τουρκία με τη δικαιολογία της αντίδρασης στο γεγονός ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε για προσευχή» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι η Αγ.Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας έκανε λόγο για ρατσιστές «που δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημα από την Ιστορία» και «θα πρέπει να θυμούνται ποιά είναι η τύχη αυτών που δεν σέβονται τη σημαία μας». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας