Τη σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία θα κατευθύνει τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο σε θέματα άμυνας, αποφάσισαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι στη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του υπουργού στη χώρα.
Επικεφαλής της συγκεκριμένης επιτροπής ορίστηκε ότι θα είναι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών και οι εργασίες της θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τον Ελληνα υπουργό τέθηκε και το θέμα της ΑΟΖ και συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στη χάραξη κοινού αμυντικού σχεδιασμού εφόσον καθοριστούν οι Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η συμφωνία αυτή θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς, εκτός της Ελλάδας, η Αιγυπτιακή και η Κυπριακή Δημοκρατία εξελίσσουν με αυτή τις σχέσεις τους και συντονίζουν τη δράση τους με αντικείμενο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα η συνεργασία αυτή συνδέεται και με την αντίστοιχη συνεργασία του ελλαδικού και κυπριακού Ελληνισμού με το Ισραήλ.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφτηκε και το Ελ Αλαμέιν, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων τον Οκτώβριο του 1942.
Στο μεταξύ, χθες για άλλη μια φορά –αν και σε πιο χαμηλούς τόνους– εκφράστηκε στη συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Τοντ Τσάπμαν η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον νόμο μέσω του οποίου ενδέχεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έθιξε το θέμα επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Ουάσινγκτον, ενώ από την ελληνική πλευρά ο ΥΦΕΘΑ έσπευσε να καθησυχάσει τις αμερικανικές ανησυχίες και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για αποφυλάκιση αλλά έκτιση της ποινής του κατ’ οίκον.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του υπουργείου «η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα και αφορούσε θέματα γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και βελτίωσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας