Παρά τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμβάλει, ώστε να χαλαρώσει η χρηματοδοτική ασφυξία που απειλεί την Ελλάδα. Εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει τον λόγο, γιατί πρέπει να αποδεσμευθούν τα 1,2 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Μάρτιν Γέγκερ, «δεν βλέπουμε τον λόγο να τα αποδεσμεύσουμε, καθώς αυτά διατέθηκαν στην Ελλάδα πέρσι, ως ασπίδα των τραπεζών, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε. Το ποσό αυτό παραμένει δεσμευμένο στο Λουξεμβούργο, στην περίπτωση που κάποια ελληνική τράπεζα το χρειαστεί στο μέλλον».
Χθες, ζητήθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Κριστιάνε Βιρτς, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας στην Ελλάδα για το θέμα της Siemens, αλλά και την έκδοση του Χριστοφοράκου.
Οπως απάντησε η κ. Βιρτς, «η Δικαιοσύνη στη Γερμανία είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Εάν υπάρξει αίτημα από ελληνικής πλευράς για δικαστική συνδρομή και εμπίπτει στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε θα εξεταστεί και θα ανταποκριθούμε. Και σε ό,τι αφορά το θέμα Χριστοφοράκου, υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί κανόνες».
Να σημειωθεί πως ο κ. Χριστοφοράκος καλύπτεται από το νομικό καθεστώς που ισχύει στη Γερμανία και απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Η απόφαση αυτή αναφέρει πως ο κ. Χριστοφοράκος είναι Γερμανός υπήκοος, έχει εκτίσει την ποινή του και έχει πληρώσει πρόστιμο στη Γερμανία και συνεπώς δεν μπορεί να εκδοθεί.
Θετική αποτίμηση
Την ίδια στιγμή, πολύ θετικά κρίνουν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή από τη γερμανική πρωτεύουσα, πηγές της ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως «η καγκελάριος μας είπε ότι, ακόμη και εάν διαφωνούμε, θέλω να σας ακούσω. Θέλω να ακούσω τη γνώμη σας. Με ενδιαφέρει η άποψή σας. Θέλω απόψε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας». Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας μάς είπαν επίσης ότι η καγκελάριος αναζητά μια λύση και πως δεν θέλει να συνδέσει τη θητεία της με μια καταστροφική πορεία της Ευρώπης. Σε ερώτηση για το πώς είδαν την καγκελάριο, η απάντηση ήταν: «Είναι μια πραγματίστρια, έχει ωστόσο θετικό πνεύμα».
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε και συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Από το περιβάλλον του αντικαγκελάριου μας επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για τους Σοσιαλδημοκράτες την ελπίδα πως θα καταπολεμηθεί το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα. «Δεν φταίει», είπαν, «η Ελλάδα για το πρόβλημα, ούτε όμως και η Γερμανία για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Τσίπρας και Γκάμπριελ μίλησαν για όλο το φάσμα των ελληνο-γερμανικών σχέσων και εμείς ως Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε πως βεβαίως χρειάζεται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής, όμως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της...»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας