Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επίσκεψη Κατρούγκαλου σε Κατάρ και Ομάν με πρόσκληση για σύσφιγξη των σχέσεων και για επενδύσεις στην Ελλάδα | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Οικονομική διπλωματία με τις χώρες του Κόλπου

Τους άριστους δεσμούς Ελλάδας - Κατάρ και την ετοιμότητα του εμιράτου να επενδύσει στη χώρα μας επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση στην Ντόχα του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικός παράγων στην περιοχή και ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε όλα τα περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η Ελλάδα διατηρούσε πάντα αδελφικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Το Κατάρ καθίσταται σήμερα κόμβος για ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό να θέλουμε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας οικονομικές σχέσεις».

Ενέργεια και πολιτισμός

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε αμέσως μετά συνομιλίες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις, όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα, η συνεργασία στην ενέργεια και στον πολιτισμό, οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Παλαιστινιακό, καθώς επίσης και η κρίση μεταξύ των κρατών της συνεργασίας του Κόλπου.

Για το θέμα αυτό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε: «Ελπίζουμε ότι η κρίση αυτή θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου και διά της πολιτικής οδού και ελπίζουμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «θέλουμε να είμαστε μια δύναμη διαμεσολάβησης, εφόσον ζητηθούν εκατέρωθεν οι υπηρεσίες μας».

Θέματα ενέργειας καθώς και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και με τους υπουργούς Ενέργειας, Μοχάμεντ μπιν Σαλέχ αλ-Σαντά, και Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αλί μπιν Αχμέντ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα στην τοπική αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Κατάρ, το οποίο διοργάνωσε το επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Κατάρ και ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μίχαλος, υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Στις συναντήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ντόχα κυριάρχησαν η οικονομική διπλωματία και η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς αναδείχθηκε το ενδιαφέρον της καταριανής πλευράς για ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα εξέρχεται από την κρίση και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Την Τετάρτη, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Σαΐφ αλ-Σουλάιτι και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής επενδυτικής Αρχής του Κατάρ (QIA), Μανσούρ αλ-Μαχμούντ, ενώ επισκέφθηκε και εργοτάξιο του υπό κατασκευήν μετρό της Ντόχα, μια γραμμή του οποίου έχει ανατεθεί σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.

Στο Ομάν

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε το Ομάν, όπου άνοιξε δίαυλο στενών σχέσεων συνεργασίας με το Σουλτανάτο του Κόλπου, μια χώρα που διάκειται πολύ φιλικά έναντι της χώρας μας αν και οι μεταξύ μας επαφές απουσίαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ηταν η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Ομάν και οι συνομιλίες του κ. Κατρούγκαλου με τον ομόλογο του, Μπιν Αμπντάλαχ, υπήρξαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα παραγωγικές, με έμφαση στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα (κατασκευές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργεια, ναυτιλία, μεταφορές, τουρισμός) αλλά και στον σταθεροποιητικό ρόλο των δύο χωρών στις αντίστοιχες περιοχές όπου ανήκουν.

Για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την προώθηση και εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά με την εξωτερική πολιτική του Ομάν, χώρα η οποία επίσης ασκεί ανάλογο ρόλο στην ταραγμένη περιοχή του Κόλπου, ευρισκόμενη μάλιστα σε κομβική γεωγραφική θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, η συζήτηση εστιάστηκε στις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή και τονίστηκε η ανάγκη για απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν αποδέχτηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, η οποία θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ομάν, Αλί αλ-Σουνάιντι, καθώς και με την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ομάν, και συζήτησαν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων. Συμφωνήθηκε η δημιουργία επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας - Ομάν, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην επικείμενη ετήσια έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα διεξαχθεί στο Μουσκάτ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οικονομική διπλωματία με τις χώρες του Κόλπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας