Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον λαό της Βενεζουέλας, τη στήριξη της δημοκρατίας και την επιδίωξη της αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης σε μια άκρως πολωμένη κοινωνία και σε ένα άκρως πολωμένο πολιτικό σύστημα εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ε.Ε. που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού, και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου».
Ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό «να έχει η Ε.Ε. στο θέμα αυτό ενιαία θέση και να μη σύρεται πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων δυνάμεων» και «να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετέφερε τις ελληνικές θέσεις στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της εξέφρασε την υποστήριξή του στις μέχρι τώρα προσπάθειές της. Στη δήλωσή του επισήμανε επίσης ότι θα επιδιώξει να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι ίδιες θέσεις «ακριβώς γιατί θέλουμε την Ε.Ε. να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου».
Διεξαγωγή εκλογών
«Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότιας Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και έναν λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά τη δήλωση της Ε.Ε., με την οποία γίνεται έκκληση για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατόν, δήλωση με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως.
Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια στηρίζει την προώθηση μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας της Ε.Ε. στη Βενεζουέλα, όπως προκύπτει και από παλαιότερες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (στη ΔΕΘ, 11/9/2017), αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Χιλ, τον Δεκέμβριο του 2017, στην Αθήνα.
Χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι «η τραγωδία στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει το ταχύτερο δυνατό δημοκρατική διέξοδο», συντάχθηκε πλήρως «με το αίτημα της Ε.Ε. για άμεσες και ελεύθερες εκλογές» και κατέληξε με προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού.
Ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ακόμη να στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο και κατέληξε: «Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας