Την απαξίωση των δηλώσεων Νίμιτς επιχείρησε χθες η Ν.Δ. με τον σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Γεραπετρίτη, να υποστηρίζει ότι η δήλωση Νίμιτς με την οποία διαβεβαίωνε, πριν από λίγες ημέρες, ότι όλα έγιναν στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με όσα προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν έχει καμία αξία».
Ο καθηγητής Γεραπετρίτης δήλωσε πως «υπάρχει μία συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση τη Συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μία συνθήκη... Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά, αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα είχε καμία σημασία».
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς «επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία ‘‘θα απαιτούσε χρόνια’’, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Επισημαίνει επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες μέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου ‘‘Μακεδονία’’. Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την ΠΓΔΜ».
Το επιχείρημα της Ν.Δ.
Χθες, ο Μάθιου Νίμιτς με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απέρριψε το επιχείρημα της Ν.Δ. περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας: «Οι συνέπειες της αποτυχίας θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια ‘‘ταχεία λύση’’ σε σχέση με αυτή τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».
Ο κ. Νίμιτς εκτίμησε πως η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας «θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων - erga omnes) θα είναι και πάλι στο τραπέζι, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε με σαφήνεια σε ερώτηση αν αναγνωρίζεται «μακεδονική» γλώσσα από τον ΟΗΕ και εξήγησε ότι στον επίσημο κατάλογο με τα ονόματα χωρών και γλωσσών που έχουν συνταχθεί από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα (UNGEGN) και στο λήμμα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα (mk: Macedonian).
Χθες ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής τις επόμενες ημέρες και την προσδοκία όταν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση –πιθανόν στα μέσα Φεβρουαρίου– να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα ή στα Σκόπια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας