Αύριο αναμένεται να επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής στα Σκόπια και να αρχίσει η τελευταία -και αποφασιστική- φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τη συζήτηση και ψηφοφορία των τεσσάρων τροπολογιών, όπως σχηματοποιήθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις τροπολογίες (επί των τροπολογιών) των βουλευτών.
Από τη συζήτηση θα απουσιάσει η αντιπολίτευση, καθώς το εθνικιστικό VMRO DPMNE έχει ανακοινώσει πριν από τα Χριστούγεννα (που γιορτάστηκαν προχθές στην ΠΓΔΜ, καθώς η τοπική σχισματική εκκλησία ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο), ότι δεν θα λάβει μέρος γιατί δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία των βουλευτών του κόμματος τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος την οποία χαρακτήρισε ως «φάρσα».
Η απουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης αναμένεται να διευκολύνει την κυβερνητική πλειοψηφία στην επιτάχυνση της διαδικασίας, η οποία αρχικά είχε υπολογιστεί να διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί πως θα εισαχθούν για συζήτηση και ψηφοφορία οι τέσσερις τροπολογίες ξεχωριστά και θα διεξαχθούν ισάριθμες ψηφοφορίες όπου σε κάθε μία απαιτείται να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 80 θετικές ψήφοι επί του συνόλου των 120 εδρών που διαθέτει η Βουλή της ΠΓΔΜ, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συνταγματική τροποποίηση.
Εως το τέλος Ιανουαρίου
Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα του πως οι σχετικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τουλάχιστον 80 βουλευτές, ίσως και περισσότερους, ενώ όλες οι εκτιμήσεις στα Σκόπια συγκλίνουν πως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα, θα έχουν λήξει και τυπικά όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ενημερωθεί επισήμως -και- η Αθήνα ώστε να εισαχθούν στην ελληνική Βουλή προς κύρωση αρχικά η Συμφωνία των Πρεσπών και, στη συνέχεια, το νομοσχέδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.
Η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια προκύπτει ως υποχρέωση από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ολοκληρώνεται με τις ψηφοφορίες, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση σχετικής δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αντίθετα, η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο νόμος για τις γλώσσες, επιβάλλεται να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Οπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, δεν θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα για τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και του νόμου για τις γλώσσες και τη σχετική υπογραφή αναμένεται να την θέσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
Τότε και μόνο τότε θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις των Σκοπίων για να παραλάβει τη σκυτάλη η Αθήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας