Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα απαράδεκτα σχόλια της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση τού τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες. Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης. Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στην τακτική ενημέρωση που έκανε προς τους ξένους ανταποκριτές ότι «ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες για την Ελλάδα, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος. Φυσικά, δυστυχώς, όλα αυτά σκιάζουν τις διμερείς σχέσεις χωρίς να εισάγουν οποιαδήποτε εποικοδομητική αρχή» και έκανε λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν στην Αθήνα, η οποία αρχικά δεν ενέδωσε με την υπόθεση Σκριπάλ, για να ακολουθήσουν νέες. «Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», υποστήριξε.
Η κ. Ζαχάροβα επισήμανε ότι «η Αθήνα δυστυχώς “σύρθηκε” σε μια βρόμικη προβοκάτσια», ενώ δήλωσε έκπληκτη για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι φιλορώσοι Ελληνες επιχειρηματίες δήθεν χρηματοδότησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που στρέφονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Χαρακτήρισε τις κατηγορίες ανυπόστατες, χωρίς αποδείξεις και σχεδιασμένες για να πυροδοτήσουν αντιρωσικά αισθήματα.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με ανάρτησή της στο twitter, άσκησε κριτική και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε ρήγμα στο εσωτερικό τόσο της «Μακεδονίας» (η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα) όσο και της Ελλάδας.
«Μια συμφωνία για το όνομα πρέπει να στηρίζεται σε ευρεία συναίνεση και σε στέρεη συνταγματική βάση. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πληρoί αυτές τις προϋποθέσεις. Προκαλεί μεγαλύτερο ρήγμα και στην Ελλάδα και στη Μακεδονία», υποστήριξε η κ. Ζαχάροβα.
Χθες το απόγευμα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι έκανε το σχόλιο περί Ελλήνων επιχειρηματιών, «προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομηθούν φιλίες κι όχι να δημιουργείται έδαφος για αντιπαλότητες. Η Μακεδονία έχει ήδη δώσει ένα παράδειγμα οικοδόμησης φιλικών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Διευκρινίσεις
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να αποσταλούν σχετικά στοιχεία στις ελληνικές αρχές, καθώς ο ισχυρισμός περί ανάμιξης του Eλληνορώσου επιχειρηματία και χρηματοδότησης οργανωμένων οπαδών της θύρας «Komiti» έγινε προφορικά στους αστυνομικούς, κι όχι επίσημα, από φίλαθλο ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων με τις αρχές ασφαλείας μπροστά από το Κοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε επίσημα, είπε ο κ. Ζάεφ.
Αργά χθες το βράδυ ξεκίνησαν στα Σκόπια οι εργασίες του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή δέκα κομμάτων, όλων όσα αντιπροσωπεύονται στη Βουλή με πάνω από έναν βουλευτή.
Οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, τον υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα του αποτελέσματος και τη διατύπωση του ερωτήματος.
Ο Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι θα πρέπει επίσης να οριστούν τα πρόσωπα και να συγκροτηθεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η θητεία της οποίας έχει λήξει από το 2017.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, τόνισε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να εφαρμοστεί η Συμφωνία με τη Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη χώρα» δήλωσε ο Αλι Αχμέτι, ο οποίος, όπως και όλοι οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επιστημονική ημερίδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Επιστημονική ημερίδα για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να διεξαχθεί μια γόνιμη επιστημονική συζήτηση γύρω από όλα τα νομικά ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία της επίλυσης της διαφοράς με την ΠΓΔΜ και να προαχθεί ο δημόσιος διάλογος.
Στις τέσσερις συνεδρίες της ημερίδας («Ιστορικό και νομικό υπόβαθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών», «Οψεις της Συμφωνίας ως προς το όνομα και τη χρήση του», «Ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» και «Η Συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφοράς: Ιθαγένεια και Γλώσσα - Αξιολόγηση) θα εισηγηθούν καταξιωμένοι καθηγητές, ενώ θα κλείσει τις εργασίες με ομιλία του ο -και καθηγητής- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Τον συντονισμό των συνεδριών θα έχουν οι:
- Μιχάλης Σταθόπουλος, ομότιμος και επίτιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,
- Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο,
- Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και
- Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας