Ψυχρό κλίμα συνεχίζει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ύστερα από την απέλαση, την προηγούμενη εβδομάδα, δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δύο.
Την Παρασκευή, ο Ελληνας πρέσβης, στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγάνας, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο RT America και στην εκπομπή του Αμερικανού δημοσιογράφου Λάρι Κινγκ, τόνισε πως η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης, σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία. «Τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως ο ίδιος δεν βρίσκει άλλη εξήγηση πέραν της προαναφερόμενης καθώς μια σειρά δυτικές χώρες οδηγούνται αυτομάτως στο ίδιο συμπέρασμα, ότι για διάφορα γεγονότα την ευθύνη φέρει η Μόσχα. Ως παράδειγμα έφερε τον τρόπο που προσεγγίζουν ξένες χώρες γεγονότα, όπως την περίπτωση δηλητηρίασης του Λιτβινένκο. Και πρόσθεσε: «Οπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσαν στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο.
Η δίκη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη έφερε η Ρωσία, ήταν επίσης μυστική. Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να δοθεί κανένα στοιχείο σε εμάς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε έναν Ρώσο πολίτη και ούτω καθεξής. Τώρα αυτή η λογική του «πολύ πιθανού» γίνεται μεταδοτική. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του «πολύ πιθανού» και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη».
Η ελληνική θέση
Τις ρωσικές αιτιάσεις σε βάρος της Ελλάδας ότι ακολουθεί την ίδια τακτική με άλλες δυτικές χώρες απέναντι στη Ρωσία απέκρουσε η ελληνική πλευρά. Ηδη από την Παρασκευή που η ρωσική διπλωματία έκανε λόγο για αμερικανικές πιέσεις στην Ελλάδα, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν: «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι.
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times που δείχνει την Αλεξανδρούπολη ως χώρο δράσης των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν πως συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη Συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. «Οι Ρώσοι ήθελαν να επιφέρουν διακοπή των συνομιλιών.
Ενίσχυσαν την ανάμιξή τους στις ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης» τονίζει Ελληνας ανώτερος διπλωμάτης στους Financial Times. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μια απόπειρα δωροδοκίας, από τη ρωσική πλευρά, απέτυχε, καθώς Ελληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του. «Για την Ελλάδα το να απελαθούν Ρώσοι αξιωματούχοι είναι υπερβολικό, όχι μόνο λόγω των πολιτισμικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο». Τέλος, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας παρατίθεται και δήλωση Ελληνα αξιωματούχου ο οποίος εκτιμά πως «αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει τις απελάσεις Ανατολικοευρωπαίων διπλωματών».
Χθες, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης σημείωσε για το θέμα των απελάσεων: «Είχαμε εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά περιθώρια πριν από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Είχαμε αρκετά στοιχεία που οδηγούσαν στην απέλαση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας