Το ήσυχο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει το επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην ανατολική Ευρώπη και να αποτρέψουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που «ξετυλίγει το κουβάρι» με την υπόθεση που αναδείχθηκε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των FT στην Ελλάδα επικαλούμενη δύο πηγές, στην πόλη οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί ενώ υπάρχει μια μικρή κοινότητα Ρώσων πολιτών με ελληνικές διασυνδέσεις.
Η εφημερίδα μεταδίδει πως οι διπλωμάτες κατηγορούνται ότι συνέπραξαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν τοπικούς άρχοντες, κληρικούς, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιές ομάδες στη βόρεια Ελλάδα με στόχο να εντείνουν τη δημόσια αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Η Μόσχα φαίνεται πως ήταν αποφασισμένη να σταματήσει την υλοποίηση της συμφωνίας.
Ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «οι Ρώσοι θέλουν να επιφέρουν την κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την κανονική ανάμιξή τους στη Μακεδονία και στη Θράκη».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μία απόπειρα δωροδοκίας απέτυχε, όταν ένας Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στο διοικητή του.
Το ρεπορτάζ σημειώνει πως στην Αλεξανδρούπολη έχει ιδρυθεί το «Σπίτι της Ρωσίας» ως πολιτιστικό κέντρο, με χρηματοδότηση από τη Μόσχα και πως Έλληνες και Ρώσοι χορηγοί που έχουν διασυνδέσεις με την Αγία Πετρούπολη πλήρωσαν για την κατασκευή ορθόδοξης Εκκλησίας με τις ευλογίες του τοπικού μητροπολίτη Άνθιμου.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες, συνεχίζει το δημοσίευμα, πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές ομάδες μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία. «Μπορείς να αγοράσεις υποστήριξη με 20-30 χιλιάδες ευρώ σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι έχουν αποστροφή στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα», δηλώνει μία πηγή της εφημερίδας.
Με τις εθνικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος, οι FT αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις στους ακροδεξιούς κύκλους της χώρας για ένα νέο κόμμα με βάση στη Μακεδονία (υπάρχει πρόσφορο έδαφος) που θα λειτουργεί με εθνικιστική πλατφόρμα και θα επιδιώξει να δυναμώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα.
Ένα τέτοιο κόμμα, θα αναμενόταν να έχει ισχυρή στήριξη από τον ποντιακό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος αισθάνεται πολύ κοντά στην ορθόδοξη Εκκλησία και διατηρεί κάποια νοσταλγία για την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Οι FT στο δημοσίευμά τους, φιλοξενούν δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Κώστα Ιορδανίδη που σημειώνει πως οι Πόντιοι «είναι μια μεγάλη δεξαμενή, εκατοντάδων χιλιάδων πιθανών δυσαρεστημένων ψηφοφόρων». Πολλοί από αυτούς «μιλάνε ρώσικα και είναι το επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών» προσθέτει ο κ. Ιορδανίδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας