Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αναστασιάδης και Ακιντζί θα δειπνήσουν μαζί εν είδει κοινωνικής συναναστροφής, χωρίς ατζέντα | AP Photo / Petros Karadjias

Η ειρήνη θα περάσει μέσα από τον διάλογο

Ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην όλη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, για απαλλαγή από την κατοχή και για ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό, που να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία με τους Τουρκοκυπρίους, υπέδειξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του χθες, μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι αγωνιστές παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, πρόσθεσε, τα λάθη, ο διχασμός, η τουρκική βουλιμία και σχεδιασμοί έφεραν όσα βιώνουμε σήμερα.

Σε παρατήρηση ότι, ενώ καθορίστηκε κοινωνικό δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Νavtex, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Αγκυρας, εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο. Πρόκειται, τόνισε, για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία επιβάλλεται για να διερευνήσουμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε παραπέρα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι ειρήνη και σταθερότητα, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο. Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι δεν απαντά σε όσα εκστομεί ο κύριος Ακιντζί.

Να δούμε πού βρισκόμαστε

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το δείπνο που θα έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 16 Απριλίου. Επισήμανε ωστόσο ότι, επειδή μετά το Κραν Μοντανά ακούστηκαν πολλά από πλευράς Τουρκίας, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πού βρισκόμαστε και αν μπορεί να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο κύριος Προδρόμου σημείωσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σταλεί μηνύματα από την τουρκική πλευρά πως, αντί να συζητηθεί το Κυπριακό, πρέπει να αρχίσει συζήτηση για άλλα θέματα και συγκεκριμένα για τους φυσικούς πόρους. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν θα είναι παραγωγικό, αφού για τα θέματα αυτά υπάρχει συνεννόηση και συγκεκριμένες συγκλίσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνισμός της Κύπρου τίμησε χθες την εθνική επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τελέστηκε στις 11 τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και ακολούθως κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου που διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών. Δοξολογίες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισήμαναν, υπάρχει χάρη σε αυτούς τους ήρωες που όρθωσαν το ανάστημά τους και πρόσφεραν το αίμα και τη ζωή τους για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.

Ανέφεραν επίσης ότι χρέος μας απέναντι σε αυτούς τους ήρωες είναι να διαφυλάξουμε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ειρήνη θα περάσει μέσα από τον διάλογο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας