Ως άκρως σοβαρό θέμα αντιμετωπίζει η Αθήνα τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ (έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού), «επισήμανε με αυστηρότητα» ότι γεγονότα σαν αυτό «υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης», ενώ οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην «εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως συζήτησαν και την κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η εκτίμηση που επικρατεί στα αρμόδια κλιμάκια στην Αθήνα είναι πως το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής δεν είχε στόχο να πλήξει το ελληνικό πλοίο με σκοπό να το βυθίσει, κάτι που φέρεται να ειπώθηκε και από τον Τούρκο πρωθυπουργό στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, τις τρέχουσες τριβές της με την Ουάσινγκτον και τις τουρκικές απώλειες στο Αφρίν. Θεωρούν, μάλιστα, πως κάθε άλλο παρά άσχετες είναι οι ενέργειες της Τουρκίας στο πεδίο της συριακής σύγκρουσης με τις κινήσεις της στην Κύπρο και το Αιγαίο.
Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που ανέμεναν κάποια προκλητική ενέργεια, καθώς είναι ισχυρή η πεποίθηση πως η ηγεσία της γείτονος, κάθε φορά που «πιέζεται» στο Συριακό, «ξεσπά» στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, πως «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου» και πως ενεθάρρυναν «όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση».
Ευρωπαϊκές προεκτάσεις
Το ζήτημα έχει λάβει πλέον διαστάσεις ευρωπαϊκές, για τον πρόσθετο λόγο πως το ελληνικό πλοίο που επλήγη είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ευρωπαϊκή συνοροφυλακή και ακτοφυλακή.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως η Κομισιόν παρακολουθεί «στενά αυτές τις εξελίξεις» και επανέλαβε τη θέση πως υπάρχει «ανάγκη η Τουρκία να δεσμευτεί ρητά στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε πηγή έντασης, απειλή ή ενέργεια προς κράτος-μέλος που καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».
Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών στον εδαφικό, θαλάσσιο και εναέριο χώρο τους και κατέληξε πως «αρνητικές δηλώσεις, που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα εν όψει της συνόδου της Βάρνα».
Χθες το πρωί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Παράλληλα, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».
Η Τουρκία, πάντως, επισήμως, κάθε άλλο παρά έδειχνε να υποχωρεί το ζήτημα. Σε απάντησή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ως συνήθως, και έχει διαστρεβλώσει τα γεγονότα, όπως συμβαίνει πάντοτε».
Αναφέρθηκε σε «επεισόδια που προκάλεσαν, χθες το βράδυ, τα ελληνικά σκάφη ακτοφυλακής, μέσω των επικίνδυνων ελιγμών τους κοντά στις βραχονησίδες του Kardak, που υπάγονται στην τουρκική κυριαρχία», και σημείωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας «δήλωσε με σαφήνεια ότι εχθρικές ενέργειες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζονται στον αέρα και στη θάλασσα, τις οποίες δεν θα ανεχτούμε, και ότι η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών».
«Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά», δήλωσε χθες το πρωί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η γείτων δεν συμβάλλει με τη συμπεριφορά της για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς».
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά» και πως «αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας