Το «πόδι στο γκάζι» βάζει η κυβέρνηση που αναζητά μια συνολική λύση για το «Μακεδονικό». Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων με την ηγεσία της γείτονος. Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως είχε υποχρέωση εκ του θεσμικού του ρόλου. Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά η Φ. Γεννηματά. «Κυρίαρχο ζήτημα ο αλυτρωτισμός», τονίζει ο Δημ. Κουτσούμπας.
Κλείνει κάθε «παράθυρο» συνεννόησης ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, έσπευσε να τονίσει πως προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς είχε υποχρέωση εκ του θεσμικού του ρόλου και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα γιατί «δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση επέκρινε τη στάση του πρωθυπουργού που προχώρησε χωρίς να έχει καν τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τον Ελληνικό λαό εξυπηρετώντας «μικροκομματικά παιχνίδια» και πως με τη στάση που κράτησε «έκλεισε ένα '''παράθυρο'' ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα και επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών. Στα πλάνα από τη συνάντηση των δύο ανδρών που μετέδωσε η ΕΡΤ απουσίαζε ο ήχος με το πρωθυπουργικό γραφείο να ενημερώνει πως «η απουσία ήχου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό».
«Ήταν αναμενόμενο...»
Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου για το θέμα της ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».
Λίγο πριν τις 14.00 ολοκληρώθηκε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά και με μικρή καθυστέρηση (από την προγραμματισμένη ώρα) ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με το γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε μόνο τα εθνικά θέματα. Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί «ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή». Επανέλαβε οτι η διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επεσήμανε οτι «η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό».
Ακολούθησε δήλωση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα.
►«Η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κουτσούμπας με δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, τόνισε: «Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι' αυτά τα ζητήματα».
Και πρόσθεσε: «Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος».
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε αν μετά τη συνάντηση έχει την αίσθηση ότι οδεύει προς λύση το «Μακεδονικό» απαντώντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή».
Σχετικά με τα αν άφησε ο πρωθυπουργός να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο, ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και τον πρωθυπουργό ότι φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση το ζήτημα προς συζήτηση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε επικίνδυνο και γελοίο να διαφοροποιείται ο υπουργός Άμυνας για πολύ καιρό δίνοντας έδαφος σε διάφορα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίες για ακραίες εκδηλώσεις που σπάνε την εθνική ενότητα.
Ωστόσο, τόνισε ότι η λύση έγκειται από τη μία πλευρά στην ονομασία, που θα μπορούσε να είναι μία αμετάφραστη σύνθετη λέξη στη σλαβική διάλεκτο, και από την άλλη σε δεσμευτικές εγγυήσεις της ΠΓΔΜ, που θα φανερώνουν στους Έλληνες ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι αλυτρωτικές θέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται και σε διατάξεις του Συντάγματος της γειτονικές χώρας.
Σημείωσε δε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να πούμε «περασμένα ξεχασμένα, πάμε σε μια νέα εποχή» και ότι το θέμα είναι επίσης το τι γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις.
Τελευταίος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Βασίλης Λεβέντης, που στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει. «Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»
«Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.
Κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο
Χθες λίγο περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή (26/11). Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός με το «Μακεδονικό» στο επίκεντρο.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο τονίζοντας ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» προσθέτοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα».
Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Διεργασίες και στα Σκόπια
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές διεργασίες ξεκινούν και στα Σκόπια. Σήμερα θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Προηγήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό στις μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό της γείτονος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε πως η κυβέρνησή του πρόκειται να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από τους Ευζώνους μέχρι την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (ονομάζονταν και τα δύο «Μέγας Αλέξανδρος»), ως ένδειξη έμπρακτης εγκατάλειψης των αλυτρωτικών διαθέσεών της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας