Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ολοκληρώθηκε το μίνι υπουργικό - Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την ώρα ο Α. Τσίπρας | (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ )

Έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό για το «Μακεδονικό»

Λίγο περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός με το «Μακεδονικό» στο επίκεντρο. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ» προσθέτοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση.

«Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού.Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποποίηση των προσπαθειών μας» υπογράμμισε.

Κατά την σύντομη συζήτηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: «Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της Αλβανίας τονίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Με την ΠΓΔΜ, δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει όμως ότι έχουν γίνει βήματα. Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα». Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή». ‘Οπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τι συζητήθηκε στο μίνι υπουργικό

Νωρίτερα, στο μίνι υπουργικό, συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., συγκαλεί σε κοινή συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛΛ., τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Από αύριο θα ξεκινήσουν και τα ραντεβού (κατ΄ιδίαν) του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πώς υποδέχθηκε η αντιπολίτευση την πρόσκληση Τσίπρα

«Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», το σχόλιο πηγών της ΝΔ με αφορμή τις αυριανές επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

►Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

►Στις 12.30 θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

►Στις 13.30 θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

►Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. 

►Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. 

Διεργασίες και στα Σκόπια

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές διεργασίες ξεκινούν και στα Σκόπια. Το Σάββατο αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.  

Ενα πολύ σημαντικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό στις μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό της γείτονος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε πως η κυβέρνησή του πρόκειται να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων, καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από τους Ευζώνους μέχρι την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (ονομάζονταν και τα δύο «Μέγας Αλέξανδρος»), ως ένδειξη έμπρακτης εγκατάλειψης των αλυτρωτικών διαθέσεών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γείτων προσανατολίζεται να ονομάσει το αεροδρόμιο «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων» και τον αυτοκινητόδρομο «Εθνική Οδό Φιλίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό για το «Μακεδονικό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας