Η διάθεση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ να βρεθεί λύση στο χρόνιο ζήτημα του «ονοματολογικού» φαίνεται πως είναι πιο ενισχυμένη από ποτέ, κρίνοντας από τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Nezavisen».
«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει» ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος επειδή υπάρχει «ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις». Δήλωσε μάλιστα «ακράδαντα» πεπεισμένος πως «θα πετύχουμε τον σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας». Προέβλεψε δε πως «οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν».
Η εθνική θέση
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς, τοποθετούμενος στο υπουργικό συμβούλιο, μιλούσε για τις θέσεις της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων, ενώ χτες το βράδυ είπε (ΑΝΤ1) πως στόχος της κυβέρνηση είναι να βρεθεί μια ονομασία διακριτή σε σχέση με την ελληνική Μακεδονία.
Σημείωσε μάλιστα πως «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, χωρίς λύση» και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.
Η Κομισιόν
Παράλληλα οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τα «βήματα προόδου» που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της «Κομισιόν», Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, δήλωσε πως η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Αφησε καθαρά να εννοηθεί ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μελλοντικές σχέσεις της γειτονικής χώρας με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αλλά η πρόταση έχει «παγώσει» στο Συμβούλιο Υπουργών λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας.
Ο δε Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε τα όσα είχε δηλώσει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για την υπογραφή του συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, όσο και για τις θετικές επαφές με την Αθήνα στο θέμα της ονομασίας. Ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις επαφές για το θέμα της ονομασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας