Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης των «28» αποφάσισαν χθες κατά την άτυπη σύνοδο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ουκρανία, μετά το μακελειό της Μαριούπολης, να παρατείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που λήγουν τον Μάρτιο και αφορούν κυρίως έναν κατάλογο προσώπων, τα περισσότερα εκ των οποίων πρόσκεινται στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Πούτιν, έως τον Σεπτέμβριο. Μια 6μηνη παράταση, λοιπόν, παρά την πίεση ορισμένων χωρών, με επικεφαλής την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να επεκταθούν τα μέτρα έως τον Δεκέμβριο.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις και τα θέματα ασφάλειας, Ιταλίδα Φεντερίκα Μονγκερίνι, ήταν αρκετά «μαζεμένη» στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι προσωπικά «δεν είναι ευτυχής» για τη χθεσινή απόφαση. Αλλά χαιρέτισε τη διατήρηση της συνοχής των υπουργών των «28». Αλλωστε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αυτοί που ζήτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να αναλάβουν οι ΥΠΕΞ το θέμα της παράτασης των κυρώσεων. Η Φεντερίκα Μονγκερίνι πέταξε πάλι το μπαλάκι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συνέρχονται στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ θα συνέλθουν στις 9 Φεβρουαρίου και δόθηκε η εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει την επεξεργασία ενδεχόμενων μέτρων σε περίπτωση που προκύψει σχετικό ζήτημα.
Ερωτηθείσα εάν η αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης επηρέασε τις αποφάσεις των «28», η Φ. Μονγκερίνι δήλωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε στο Συμβούλιο τη θέση της κυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Δεν περίμενα να σχηματίσει τόσο γρήγορα κυβέρνηση», είπε. Ως προς τη στάση του Ν. Κοτζιά στη σύνοδο, ανέφερε ότι ήταν «πολύ εποικοδομητική και θετική».
Πράγματι, η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, να υποβάλει κείμενο στους ΥΠΕΞ για την παράταση των μέτρων κατά της Ρωσίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιήθηκε από μια σειρά κρατών-μελών που δεν επιθυμούν να τραβήξουν στα άκρα τις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Απόδειξη ότι πριν ακόμη αρχίσει η σύνοδος, όλοι σχεδόν οι υπουργοί απέφυγαν να επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε πρώτα τον Ελληνα υπουργό... αυτό που πρέπει να διατηρηθεί είναι η ενότητα της Ε.Ε.», ήταν η απάντηση. Ετσι και έγινε...
Η πρώτη παρουσία του Ν. Κοτζιά, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Ο υπουργός δήλωσε εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία και, παράλληλα, για την αποφυγή μιας ρήξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας».
Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά την 20λεπτη συνάντηση πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι πλέον λιγότερο ανήσυχος για τις ελληνικές θέσεις ως προς τη Ρωσία, έπειτα από τη συνομιλία του με τον Ελληνα ομόλογό του.
Επίσης, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Από την πλευρά του, ο Κλίμκιν απηύθυνε στον κ. Κοτζιά πρόσκληση για να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας