Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τους ομολόγους του από την Γερμανία και την Αυστρία | REUTERS/Francois Lenoir

Ρωγμές στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν μεν να παρατείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κατά έξι μήνες, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν εάν θα επιβάλουν νέα μέτρα, με ορισμένους Ευρωπαίους να «παραπονιούνται» ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «σπέρνει την αβεβαιότητα» μεταξύ των εταίρων.

Με τις μάχες να μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία στις χειρότερες μάχες των τελευταίων πέντε μηνών και τη Βρετανία να ανακοινώνει την αναχαίτιση ρωσικών βομβαρδιστικών στις παρυφές του εναέριου χώρου της, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως τους είχε προτρέψει, με ανακοίνωσή της η προεδρία της Ένωσης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης -αναφέρει το πρακτορείο Reuters- είπε πως συμφωνήθηκε η παράταση μόνο για έξι μήνες των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, αλλά ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για το εάν θα επεκταθούν κι άλλους έξι μήνες κι εάν θα προστεθούν νέα ονόματα και νέα μέτρα στη λίστα των κυρώσεων. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η στάση της Ελλάδας ήταν μια από τις πηγές εκνευρισμού στη σύνοδο.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων της Αθήνας. Οπως για παράδειγμα, καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους - η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία είναι μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών - διεγράφη η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27/1 που εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της Ελλάδας, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την Ε.Ε. ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προσετέθη αναφορά σε προστασία δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας. Επίσης, αφαιρέθηκε αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. 

Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους. «Δεν είναι μυστικό» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, « ότι η νέα θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν διευκόλυνε τη σημερινή διαβούλευση».

Οι χώρες που έχουν πιο σκληρές θέσεις, επιδιώκουν να περιορίσουν κι άλλο την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές, ενώ άλλες όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής επιθυμούν να υιοθετηθεί ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των νέων κυρώσεων. Ωστόσο διπλωμάτες των χωρών αυτών- αναφέρουν οι Financial Times- είπαν ότι και η Γαλλία και η Ιταλία κρατούν μια πιο «συγκρατημένη» στάση απέναντι στη Μόσχα, ενώ εκτιμούν ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ληφθούν σκληρότερες αποφάσεις τον Ιούλιο που θα λήξουν αυτές οι κυρώσεις, λόγω των εσωτερικών προστριβών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ανησυχία και επιδίωξη σταθερότητας

«Η Ελλάδα καταδικάζει την πολιτική που οδηγεί σε ανθρωπιστικές καταστροφές... η πολιτική των κυρώσεων δεν λύνει τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως η Ελλάδα ζει σε ένα τρίγωνο ανασφάλειας, με κορυφές τη Λιβύη, Ουκρανία και Μ. Ανατολή, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας έχει το δικό της σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. 

Αναλυτικότερα, η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού έχει ως εξής: 

«Έχουμε βαθιά  ανησυχία για τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, όπου ζουν 160.000 Ελληνες  Ουκρανοί ελληνικής  καταγωγής . Μέχρι τώρα μετράμε ήδη  6 νεκρούς. Υπάρχει ανάγκη για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, για κατάπαυση πυρός στη βάση Συμφωνιών του Μινσκ και απομάκρυνση του βαρέως οπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαία είναι η προσέλκυση της Ρωσίας στην αναζήτηση λύσης. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή, για αυτό και στην παράγραφο 8 περί οικονομικής βοήθειας, η Ελλάδα ζητά να προστεθεί αναφορά σε κοινωνική σταθερότητα.

Αναρωτιέμαι, είναι οι κυρώσεις το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τα βαθιά αισθήματα πόνου του ουκρανικού λαού και είναι αλληλέγγυα με αυτόν. Καταδικάζει την πολιτική που οδηγεί σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Αλλά η πολιτική των κυρώσεων δεν λύνει τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Δεν έχουμε πεισθεί ότι οι κυρώσεις είχαν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε όταν τις υιοθετούσαμε.

Δεν θα πρέπει να οδηγήσουμε την ΕΕ  στην εξίσωση ότι ευρωπαϊστής είναι αυτός που συμφωνεί με τις κυρώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την εγγύηση της εδαφικής  ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα: Τί επιδιώκουμε με τη Ρωσία; Θέλουμε να καταρρεύσει το θεσμικό σύστημα της  Ρωσίας, το καθεστώς θα κάνει πίσω; Υπάρχει και η άλλη πλευρά του προβλήματος, να αποφύγουμε την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, γι αυτό και λαμβάνουμε μέτρα στήριξης της Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά,  τα μέτρα έναντι της Ρωσίας δεν πρέπει  να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση της χώρας, των θεσμών και της κοινωνίας.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ζει σε ένα τρίγωνο ανασφάλειας, με κορυφές την Λιβύη, Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Η ίδια η Ελλάδα έχει το δικό της σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Αν αποσταθεροποιηθεί ή Ελλάδα, πώς θα είναι η Ευρώπη; Αν υπάρξει αποσταθεροποίηση από Ρωσία και Ουκρανία μέχρι  Β. Αφρική και Μέση Ανατολή; Ας αναλογιστούμε τι επιπτώσεις ντόμινο έχουν τα μέτρα που παίρνουμε. Πρέπει να γίνει  μια γενική  στρατηγική συζήτηση  επ’ αυτού.

Παρά τις γενικές αντιρρήσεις μας επί του κειμένου, θα το αποδεχτούμε, για διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ, αν και η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι μέρος των ευρωπαϊκών αξιών. Και ασφαλώς θα ήταν αρνητική εξέλιξη αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ευρωπαϊσμός ταυτίζεται με την στάση του ενός ή του άλλου κράτους απέναντι στις κυρώσεις. Ένα μέτρο που όπου εφαρμόστηκε μόνο επιτυχές δεν αποδείχτηκε. Τέλος, να σας ευχαριστήσω για την υιοθέτηση της θέσης μας για «την προστασία των εθνικών μειονοτήτων» στην Ουκρανία, όπως η ελληνική. Σας υποβάλω, ωστόσο και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποιήσεις στην παράγραφο 3 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου μας.

Παρά τους δικούς μας αναστοχασμούς, περιοριζόμαστε σε λίγες παρατηρήσεις για να διευκολύνουμε το Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σε πλαίσιο μακροχρόνιας στρατηγικής. Να στηρίξουμε την Ουκρανία, να χτυπηθούν οι αποσχιστικές τάσεις, αλλά να μην ακολουθηθούν άγονες διαδικασίες που θα προκαλέσουν γενικότερη αστάθεια. Πολύ χειρότερη της σημερινής.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρωγμές στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας