Απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η πρόκληση προήλθε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, καθώς και τη συνθήκη της Λωζάννης: «Μεταξύ των προβλημάτων είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, επιφέροντας την αντίδραση της κυβέρνησης.
«Αυτές είναι ακραίες απόψεις», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας πως τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν, αλλά και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM και υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν υπάρχει περίπτωση» να επιτρέψει «καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων».
«Η δικιά μας προσπάθεια είναι, πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου, να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς, όμως, να αποδεχόμαστε -ξαναλέω και τονίζω- την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων, αλλά και διεθνών συνθηκών», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου επέφεραν την αντίδραση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε πως οι θέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην απαράδεκτη πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος στο Αιγαίο και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου ως «νομικά έωλους και πολιτικά απολύτως αντιπαραγωγικούς».
«Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά είναι και θα παραμένει αναξιόπιστη όσο η Άγκυρα θα εμμένει στο "casus belli" κατά της Ελλάδας και για όσο θα αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», ανέφερε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ., θυμίζοντας παράλληλα ότι η θεμελιώδης αυτή διεθνής Σύμβαση ανήκει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεπώς η υιοθέτησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας